Rechtse kandidaat wint eerste ronde presidentsverkiezingen Colombia

Volgende maand wordt een tweede stemronde gehouden, tussen de rechtse winnaar van de eerste ronde, Ivan Duque, en zijn linkse tegenstander Gustavo Petro.

De rechtse presidentskandidaat Ivan Duque tijdens een campagnebijeenkomst op 24 mei 2018 in Cali.
De rechtse presidentskandidaat Ivan Duque tijdens een campagnebijeenkomst op 24 mei 2018 in Cali. Foto: EPA/Ernesto Guzman Jr.

Na het tellen van 98 procent van de stemmen van de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen leidt de rechtse kandidaat Ivan Duque met 39 procent van de stemmen, meldt Reuters. Zijn linkse rivaal Gustavo Petro blijft steken op iets meer dan 25 procent, bij de eerste verkiezingen sinds in 2016 een vredesdeal met de FARC werd gesloten.

Dat betekent dat er volgende maand een tweede ronde zal plaatsvinden tussen beide kandidaten. Het is de eerste keer dat een openlijk linkse socialistische kandidaat de tweede ronde haalt in Colombia. In het gewelddadige verleden van Colombia zijn meerdere linkse politici die dicht in de buurt kwamen van de macht vermoord.

De centrumlinkse kandidaat Sergio Fajardo behaalt vlak achter Petro de derde plaats met 23,8 procent van de stemmen. Als zijn stemmers in de tweede ronde op 17 juni voor de linkse Petro kiezen, dan wordt het echt een nek-aan-nek-race in het politiek zeer verdeelde Colombia. Fajardo zei nadat hij zijn verlies erkende nog niet wie van de twee overgebleven kandidaten hij gaat steunen.

Duque versus Petro: een klassieke links-rechtsstrijd

De rechtse technocraat Ivan Duque (41) zou het liefst het akkoord met de FARC ontmantelen. Aangezien dat erg lastig is, wordt verwacht dat hij er alles aan zal doen om de implementatie daarvan te vertragen.

Zelf zei hij na zijn overwinning in de eerste ronde dat er geen “vijanden van de vrede” zijn in Colombia. Duque wil rechtvaardige vrede, hield hij zijn aanhangers zondagavond voor, aldus de Colombiaanse krant El Tiempo:

“Wij willen geen verdeeldheid zaaien met de akkoorden, wat we duidelijk willen stellen is dat een vredig Colombia een Colombia is waar vrede wordt gezocht met rechtvaardigheid.”

Ook belooft de conservatieve Duque een aantrekkelijk klimaat voor buitenlandse investeerders en wil hij de ‘war on drugs’ opvoeren, schreef correspondent Nina Jurna in een voorbeschouwing op de verkiezingen.

Lees haar hele stuk hier: Vredesverdrag met FARC inzet van Colombiaanse presidentsrace

Gustavo Petro was in zijn jonge jaren lid van de linkse guerrillabeweging M-19 en wordt er door oud-president Alvaro Uribe van beschuldigd FARC-sympathieën te hebben. Hij is voorstander van het vredesakkoord met de FARC.

De linkse presidentskandidaat Gustavo Petro spreekt zijn aanhang toe tijdens een campagnebijeenkomst in Cali op 19 mei 2018. Foto: EPA/ERNESTO GUZMAN JR.

Petro was van 2012 tot 2015 burgemeester van de hoofdstad Bogotá en wil de strijd aangaan met de sociale ongelijkheid in Colombia. Rechts zegt dat Colombia onder zijn leiding, net als buurland Venezuela en Cuba, helemaal de verkeerde kant op zou gaan.

Maar dat gaat niet gebeuren, zei Petro in zijn toespraak nadat bekend werd dat hij de tweede ronde had gehaald:

“We hebben het niet over hoe de rijken armen moeten worden, we hebben het over hoe de armen in Colombia rijker gaan worden.”

De huidige centrumrechtse president Juan Manuel Santos, die in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor het sluiten van het vredesakkoord met de FARC, was niet herkiesbaar.