Een van de twee vermiste duikers Grevelingenmeer gevonden

Twee sportduikers gingen zaterdagmiddag het water in en waren sindsdien verdwenen. Zondagavond is een van hen gevonden, meldt de politie.

Beeld van het Grevelingenmeer.
Beeld van het Grevelingenmeer. Foto Olivier Hoslet/EPA

Een duikteam van de marine heeft zondag tegen het einde van de avond een van de twee sportduikers die sinds zaterdag werden vermist in het Grevelingenmeer gevonden. De identiteit moet nog worden vastgesteld, laat de politie weten. De zoekactie naar de andere duiker is gestaakt en is maandagochtend hervat.

De politie bevestigt dat het slachtoffer in een wrak is gevonden. Het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is. Het tweetal ging zaterdagmiddag bij Scharendijke het Grevelingenmeer in en kwam vervolgens niet meer terug.

Twitter avatar PolitieLE Landelijke Eenheid Eén van de twee vermiste duikers is gevonden. Identiteit moet nog worden vastgesteld. Zoeken nu gestaakt. Naar de tweede vermiste wordt morgen om 9.00 uur samen met @kon_marine verder gezocht. Morgen meer informatie. #Scharendijke

Een politiewoordvoerder ging zondagmiddag al uit “van het ergste” omdat de duikers met hun luchtflessen slechts een aantal uur onder water kunnen blijven. Zaterdagavond zetten de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de brandweer een grootschalige zoekactie op. Er werden duikteams, meerdere boten en twee helikopters van de Kustwacht ingezet en onder meer met sonarapparatuur gezocht.

Gedurende de nacht werd de zoekactie gestaakt en zondag weer hervat. De duiklocatie was afgesloten voor de zoekactie. De marine zette zondag het duikvaartuig Hydra in om met duikteams te zoeken naar het dieper gelegen wrak. Momenteel wordt verder gezocht in en rond het wrak, als de tweede duiker daar niet blijkt te zijn dan wordt het duikgebied uitgebreid.

Twitter avatar Kustwacht_nl Kustwacht Nederland De #Kustwachthelikopter en de Griend van @KNRM_Ouddorp waren ingezet voor een actie op het Grevelingenmeer. Die is afgerond en ze gaan nu door om vanuit de lucht en op het water te zoeken naar de vermiste duikers.

Wrak op 25 meter

Henk van Ielen, eigenaar van duikcentrum Scharendijke, heeft de politie zaterdagavond gebeld vanwege de vermissing. De duikers hadden hun autosleutel in de namiddag bij hem achtergelaten en later op de avond nog steeds niet opgehaald, waarna hij alarm sloeg. Volgens Van Ielen gaat het om twee mannen, waarvan er in ieder geval één opgeleid zou zijn tot instructeur. Hij noemt het “heel vreemd” dat de twee duikers tegelijkertijd verdwenen zijn: “Meestal als er iets gebeurt bij het duiken, komt een duikbuddy naar boven om alarm te slaan.”

Volgens Van Ielen is de vermiste duiker gevonden in het wrak Le Serpent, een in Frankrijk gebouwd schip dat speciaal aanpast is zodat het veilig is voor sportduikers. Dat schip ligt ongeveer op 25 meter diepte.

Van Ielen nam in 2013 het duikcentrum over en sindsdien heeft hij drie eerdere dodelijke ongevallen gehad. Incidenten hebben volgens de duikinstructeur meestal een medische oorzaak, maar hij verwacht niet dat allebei de duikers tegelijkertijd onder water gezondheidsproblemen hebben gehad.

Populair duikgebied

Omroep Zeeland meldt ook dat een van de twee duikers zeer ervaren instructeur is. Het zou gaan om een man uit Zoetermeer, heeft zijn broer de omroep laten weten. De man zou al vele jaren de hele wereld over gaan om te duiken en heeft onlangs op Curaçao zijn instructeursdiploma gehaald.

Het Grevelingenmeer is een populair duikgebied en trekt ook liefhebbers uit het buitenland. Gemiddeld worden er elk jaar zo’n 800.000 tot een miljoen duiken gedaan volgens Van Ielen.

Update (28 mei 2018): Dit stuk is verder aangevuld nadat een van de twee duikers was gevonden zondagavond. Ook stond er op basis van Omroep Zeeland dat een duiker 48 jaar oud was, maar er is onduidelijkheid over zijn leeftijd.