Froome wint Giro, Bennett pakt slotetappe

Voor Giro-winnaar Chris Froome was er tijdens de rit roze champagne. Om valpartijen te voorkomen kwam het peloton ver achter de sprinters over de finish.

Foto Gregorio Borgia/AP

Chris Froome is de winnaar van de 101ste editie van de Giro d’Italia. Met de winst van de Ronde van Italië schaart de Brit zich in een illuster rijtje winnaars. Hij is naast de Belg Eddy Merck en de Fransman Bernard Hinault de enige wielrenner die de de drie grote rondes op rij heeft gewonnen (Tour de France, Vuelta en Giro d’Italia).

Tom Dumoulin, winnaar van vorig jaar, eindigt als tweede op 46 seconden van Froome. De derde plek is voor de Colombiaanse renner Miguel Ángel López Moreno. Bijzonder knap is ook de prestatie van de jonge Nederlandse renner Sam Oomen. De belangrijkste knecht van Dumoulin in de bergen eindigt op de negende plaats.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen Het eindklassement van de Giro d’Italia, 2018. https://t.co/3pU5kdDBqg

De afsluitende etappe werd gewonnen door Sam Bennett; zijn derde ritzege in de Ronde van Italië. De Ier van team Bora Hansgrohe versloeg in een razendspannende sprint Elia Viviani. De Italiaan ging op Piazza del Popolo vroeg aan en kon zijn topsnelheid niet tot de meet behouden. Met vier ritzeges wint Viviani wel het puntenklassement.

De Nederlandse sprinter Danny van Poppel probeerde, samen met onder andere Tony Martin, op negen kilometer voor de finish weg te rijden van een kopgroep van sprinters. Zij werden na zes kilometer ingehaald en door deze krachtinspanning kon Van Poppel geen rol van betekenis meer spelen in de eindsprint. Het lukte hem deze Ronde van Italië niet om een etappe te winnen. Zijn beste klassering was een tweede plaats.

Froome vond sprinten met peloton te gevaarlijk

Ver achter het geweld van de sprinters kwam het peloton met rozetruidrager Chris Froome over de meet. Tijdens de etappe dronk de Brit nog een glas roze champagne. Froome vond sprinten met het hele peloton in de nauwe straten van Rome te gevaarlijk, waardoor de klassementrenners op meer dan tien minuten achterstand van de sprinters binnenkwamen.