Weinstein in New York aangeklaagd voor verkrachting

#MeToo De filmproducent Harvey Weinstein is gearresteerd na aanklachten van seksueel misbruik. In handboeien werd hij voorgeleid.

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein is vrijdag in New York gearresteerd wegens twee aanklachten van seksueel misbruik. Zeven maanden na het begin van zijn spectaculaire val wegens beschuldigingen van seksueel wangedrag door tientallen vrouwen, die aanleiding gaf tot de wereldwijde #MeToo-beweging, wordt Weinstein strafrechtelijk vervolgd.

De openbare aanklager in Manhattan heeft hem in staat van beschuldiging gesteld wegens verkrachting en aanranding van twee vrouwen, onder wie de zangeres Lucia Evans. Zij beschuldigt de filmproducent ervan haar te hebben gedwongen tot orale seks tijdens een zakelijke ontmoeting in 2004. De vermeende verkrachting van het andere slachtoffer zou hebben plaatsgevonden in 2013.

Weinstein gaf zich vrijdagochtend aan bij de politie. Volgens aanklager Joan Illuzzi gebruikte hij „zijn positie, geld en macht om jonge vrouwen in situaties te lokken waarin hij ze kon misbruiken”, zei ze bij een rechtbank in New York. Weinstein, die in handboeien werd voorgeleid, ontkent schuldig te zijn, bevestigde zijn advocaat, Benjamin Brafman. Hij is op borgtocht vrijgelaten. Hij moet een enkelband dragen en mag de staten New York en Connecticut niet verlaten. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot een celstraf van 5 tot 25 jaar.

De juridische aanklachten tegen de 66-jarige filmproducent na maandenlang onderzoek vormen een mijlpaal in zijn baanbrekende zaak. Sinds oktober is Weinstein door meer dan zeventig vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, na jarenlange geruchten over wandaden.

Naar aanleiding van de aantijgingen tegen Weinstein traden honderden vrouwen naar voren met hun eigen ervaringen met seksuele intimidatie. Dat heeft geleid tot een wereldwijde doorbraak bij het terechtwijzen van mannen in machtsposities die zich schuldig maken aan seksueel misbruik en hun slachtoffers daarover het zwijgen proberen op te leggen.

Weinstein ontkent dat hij zich ooit schuldig heeft gemaakt aan „seks zonder wederzijdse instemming”. Maar het bestuur van zijn productiemaatschappij Weinstein Co. heeft hem ontslagen. In maart heeft het bedrijf faillissement aangevraagd. Ook is Weinstein geroyeerd door de organisatie van de Oscars.

Bovendien heeft de zaak geleid tot een stortvloed aan beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen tientallen mannen in de wereld van amusement, media en bij de overheid. Meer dan zeventig van hen zijn in diskrediet geraakt en hebben hun positie verloren, onder wie acteur Kevin Spacey, senator Al Franken en tv-presentator Matt Lauer. Donderdag bood acteur Morgan Freeman excuses aan na beschuldigingen van seksueel wangedrag door acht vrouwen.

Behalve in New York wordt Weinstein ook in Los Angeles en in Londen onderzocht. Zijn advocaat Brafman trekt de geloofwaardigheid van de slachtoffers in twijfel. Vrouwen die Weinstein hebben beschuldigd, juichen zijn vervolging echter toe. Slachtoffers zijn „een stap dichter bij gerechtigheid”, zei Rose McGowan, een van de eerste actrices die Weinstein beschuldigden van verkrachting. „Eén overwinning is een overwinning voor ons allemaal.”