‘Voldoende vitamines voor mijn man’

‘Het wordt een luxe lunch vandaag: harde broodjes en vers vruchtensap met appel, peer en framboos”, zegt Marian de Jong (60). „Normaal gesproken vind ik die sapjes te duur, maar het is nu in de aanbieding. Ik vind het ook belangrijk dat mijn man voldoende vitamines binnenkrijgt.”

Bent u een zuinig mens?

„Ik let wel op de ‘goedkoopjes’. Zaterdag krijg ik de folder met aanbiedingen in de bus en die spit ik helemaal door. Vandaag kan ik bijvoorbeeld Taksi inslaan voor de kleinkinderen. Verder haal ik alleen goedkope merken. ‘Echte’ cola is misschien lekkerder dan andere cola’s, maar het smaakverschil is niet groot genoeg om het A-merk kopen.”

Bent u zuinig uit noodzaak?

„Mijn man krijgt weinig pensioen omdat hij een tijdje arbeidsongeschikt is geweest. En ik werk niet meer. Acht jaar geleden heb ik borstkanker gehad; daarna moest ik revalideren.

„Tegen de tijd dat je zestig bent, zit geen werkgever meer op je te wachten. Maar we redden ons best zo. En ik kan vaak op de kleinkinderen passen.”

Doet uw man ook weleens desboodschappen?

„Wij gaan altijd samen naar de winkel. Altijd om negen uur ’s ochtends. Maar vanochtend moest ik naar de fysiotherapeut, en hij moest biljarten om 11 uur.

„Mijn man is meestal de sjouwer en ik kies wat er in het karretje gaat. Hij houdt namelijk niet van groenten. Als het aan hem ligt, zouden we nooit broccoli kopen.”