Tom Dumoulin wacht helse klus dit weekend na overwinning Froome

Giro d’Italia De Brit Chris Froome lijkt op weg naar de eindzege in de Ronde van Italië. Hij greep de roze leiderstrui na een solo van 80 kilometer.

Tom Dumoulin in de zware bergetappe vrijdag.
Tom Dumoulin in de zware bergetappe vrijdag. Foto Daniel dal Zennaro / EPA

Wat nu Tom Dumoulin? Veertig seconden bedraagt de achterstand van de Nederlandse renner op de Brit Chris Froome, die vrijdag in een zware bergetappe de Ronde van Italië op z’n kop zette door na een sensationele solo van 80 kilometer de roze leiderstrui te grijpen. Nog twee dagen te gaan: zaterdag een misschien wel nog zwaardere rit over drie bergen, zondag wat afsluitende rondjes langs de toeristische attracties van Rome. Kan Dumoulin, vorig jaar de eerste Nederlandse Girowinnaar ooit, alsnog de eindzege pakken?

Froome oogt op geen enkele manier kwetsbaar. De viervoudig Tourwinnaar heerste in de negentiende etappe als nooit tevoren. Tot nu toe had hij deze Giro zelden topvorm getoond – hij won ‘alleen’ een bergrit naar de Zoncolan en stond tot vrijdag vierde in het klassement. Maar op de Colle delle Finestre, met 2.178 meter het dak van de ronde, reed hij iedereen onnavolgbaar uit het wiel. De rozetruidrager Simon Yates ‘brak’ en zou op ruim 38 minuten finishen. In de afdalingen toonde Froome alle lef en stuurmanskunst, bergop stond op hem geen maat. Het verschil met het achtervolgende groepje van Dumoulin liep op tot meer dan drie minuten. Helemaal op eigen kracht.

Hooguit Fausto Coppi en Eddy Merckx heersten in het verre wielerverleden met dergelijk machtsvertoon. Marco Pantani nam in de Tour van 1998 met een spectaculaire solo het geel over van Jan Ullrich. In 2006 reed Floyd Landis met een monsterontsnapping naar de Tourzege, die hij later kwijtraakte wegens doping.

Van Froome werd in december 2017 bekend dat hij in de Vuelta van afgelopen jaar was betrapt met een te hoge concentratie salbutamol, een middel dat hij naar eigen zeggen gebruikt om astma te bestrijden. Hangende verder onderzoek mocht de Brit toch meedoen aan de Giro.

Waarschijnlijk is Froome te sterk voor Dumoulin. Maar er zijn deze Giro gekkere dingen gebeurd. Wie voorspelde de ineenstorting van Yates, tot donderdag de onfeilbare klassementsleider? Froome reed nooit eerder een solo van 80 kilometer over drie Alpenreuzen. Wie weet hoe hij herstelt? Na zijn ritzege op de Zoncolan, afgelopen zaterdag, verloor de Sky-kopman de volgende dag anderhalve minuut.

In de 214 kilometer lange rit van zaterdag tussen Susa en Cervinia volgen in de finale drie lange beklimmingen elkaar snel op. „Eerst hoopten we op een inzinking van Yates”, sprak Marc Reef, ploegleider van Dumoulin na afloop. „Dat is gebeurd. Nu hopen we op een inzinking van Froome.”

Meer over de Giro pagina E31