Geert Dales nieuwe voorzitter 50Plus

De oud-VVD’er was nog de enige overgebleven kandidaat. Toch was de stemming niet unaniem.

Geert Dales houdt een toespraak tijdens de Algemene Vergadering van 50PLUS.
Geert Dales houdt een toespraak tijdens de Algemene Vergadering van 50PLUS. Foto Remko de Waal/ANP

Geert Dales is de nieuwe voorzitter van de politieke partij 50Plus. Dat de oud-VVD’er verkozen zou worden tot nieuwe voorzitter kwam niet echt als een verrassing; hij was de enige overgebleven kandidaat.

Op het partijcongres van 50Plus werden zaterdag 253 geldige stemmen uitgebracht. 183 mensen waren voor het voorzitterschap van Dales, onder wie ook partijleider Henk Krol en oprichter en senator Jan Nagel. 48 mensen stemden tegen en 23 stemden blanco.

De nieuwe voorzitter erkende dat de aanwezige leden zich niet eensgezind achter hem schaarden, aldus persbureau ANP. “Ik weet dat er tegenstemmen zijn geweest. Zo’n zeventig leden die het of niet zien zitten of afwachten. Ik beschouw dat als een grote opdracht. Ik vind het goed dat dit op tafel ligt, dan weet je waar je aan toe bent.”

Interne ruzie

Het partijcongres van zaterdag volgde op een langslepende interne ruzie binnen 50Plus. Vorige week nog stapte bijna het voltallige partijbestuur van de partij op nadat drie tegenstanders van voorzitter Jan Zoetelief hun vertrek aankondigden.

Zoetelief trok zich vier dagen geleden zelf terug als kandidaat-voorzitter van 50Plus. Dat deed hij naar eigen zeggen, omdat hij inter bekritiseerd was “op een wijze waar de honden geen brood van lusten”.

Een maand eerder waren Krol en Nagel Zoetelief publiekelijk afgevallen. Zij brachten naar buiten dat ze niet hem, maar Dales als voorzitter willen. Zoetelief werd onder meer verweten te autoritair te zijn.