Misbruik

Docent orthodox-joodse Cheider krijgt twee jaar cel en voorwaardelijk wegens ontucht met 13-jarige leerling

De 30-jarige leraar Ephraïm S. is deze week veroordeeld tot een straf van twee jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk, vanwege ontucht met een 13-jarige leerling in 2012. S. was destijds werkzaam op de orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider in Buitenveldert. Omdat hij al anderhalf jaar in voorarrest heeft doorgebracht, hoeft hij niet terug naar de gevangenis.

De straf valt flink lager uit dan de vijf jaar cel die door het OM was geëist. Volgens het OM pleegde S. ontucht met vier leerlingen, maar de rechter oordeelde slechts een van deze gevallen daadwerkelijk bewezen.

Hoewel de eerste verdenkingen van misbruik in juni 2012 al bij het Cheider binnenkwamen, deed de school pas in oktober van dat jaar aangifte – onder druk van de onderwijsinspectie en toenmalig minister van onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). De school zou de kwestie in eerste instantie binnenskamers hebben willen oplossen. Eerder deze maand kwam de zaak opnieuw in opspraak, toen bleek dat VVD-deelraadslid van stadsdeel Zuid Ron Eisenmann het Cheider-bestuur er via een anoniem Twitteraccount van beschuldigde dat zij leerlingen onder druk hadden gezet om geen aangifte te doen.