Gesloten liveblog

Ultieme aanvallen Dumoulin houden Froome niet van Giro-zege

Na de waanzinnige rit van vrijdag waarin Chris Froome vanuit geslagen positie het roze wist te veroveren op landgenoot Simon Yates, stond zaterdag de laatste bergetappe op het programma. Het verschil tussen Tom Dumoulin en Froome bedroeg 40 seconden en de grote vraag was: kon de Nederlander nog iets doen? We volgden de etappe op de voet in ons liveblog.

Hij deed er naar eigen zeggen “alles, echt alles” aan om Chris Froome nog uit het roze te rijden, maar liefst vier aanvallen op de slotklim brachten de Britse veelvraat niet in de problemen. Froome kwam in de laatste bergetappe met drie zware cols niet in de problemen, pareerde de ultieme pogingen van Dumoulin en wordt zondag gekroond tot Giro-winnaar. De Sky-renner, niet onomstreden gestart in deze ronde, pakt daarmee de Tour, de Vuelta en de Giro op rij - iets dat sinds de dagen van Bernard Hinault niet meer voor kwam.

De finish lag zaterdag in de plaats Cervinia, dat tegen de zuidkant ligt van de beroemde Matterhorn, al spreken de Italianen van de Monte Cervino. Daar was het waar Dumoulin tot vier keer toe met een uiterste krachtinspanning zijn 40 seconden achterstand op Froome probeerde goed te maken. Het waren even bewonderenswaardige als vergeefse pogingen. ‘s Ochtends zei de winnaar van vorig jaar “naar de kloten” te zijn, en uiteindelijk boog hij dan ook het hoofd.

Knap was ook de prestatie van Sam Oomen. De 22-jarige knecht van Dumoulin reed de hele dag in de groep van favorieten en in de laatste kilometer keerden de rollen zich: Dumoulin trok de jonge Nederlander naar de meet en Oomen drong zo de top 10 van het algemeen klassement binnen.

Lees hieronder ons liveblog terug over de 20ste etappe van de Giro met de reacties en beelden.

Weelde voor Nederlandse wielrennen

Ja, het is erg jammer dat Tom Dumoulin niet voor de tweede keer op rij de Giro wint. Maar wat een enorme prestatie dat hij er dit jaar weer zo dichtbij was. Minder dan een minuut geeft hij toe op de beste en meest succesvolle ronderenner van de afgelopen jaren.

Niet te vergeten: de zeer knappe Giro die Sam Oomen rijdt. Met zijn 22 jaar is hij nog een 'groentje' maar staat nu wel op plaats 9 in het algemeen klassement. En dan zagen we nog Wout Poels die vandaag als meesterknecht van Froome keurig in het groepje favorieten binnenkwam.

Froome: Ik had alles onder controle

Tegenover Eurosport laat Chris Froome weten zich niet echt zorgen te hebben gemaakt:

"Het waren aanvallen die ik moest pareren, maar ik voelde dat ik alles onder controle had en goed kon volgen. Gisteren was het zo zwaar dat eigenlijk niemand de benen had om echt wat te doen. Pinot kwam in de problemen ja, deze Giro is bruut geweest. Als je je dag niet hebt verlies je geen minuut, of twee, maar meteen een kwartier of meer. Astana maakte daar gebruik van om Lopez op het podium te krijgen en dus hoefde ik alleen op Tom te letten."

Wat rest de renners nu nog?

Op weg naar Rome, waar zondag de laatste etappe wacht, hebben de renners nog flink wat kilometers te overbruggen. Gelukkig voor hen hoeven zij de ruim 700 km niet te rijden: de coureurs vliegen vanaf Turijn en zullen naar verwachting rond middernacht hun hotel in de Italiaanse hoofdstad bereiken. De mechaniekers en andere teamleden hebben minder geluk: zij mogen per bus en auto de reis ondernemen.

De laatste rit van deze Giro is een soort criterium van een tiental rondjes door Rome.

Video: de aankomst van Froome en Dumoulin

The comeback is complete! @chrisfroome crosses the line to all but secure an incredible victory in the #Giro101 🙌 pic.twitter.com/inriacO1VP

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) May 26, 2018

Froome wint nog tijd, Lopez nu 3de

Met wat bonificatieseconden is Chris Froome (sky) nu van 40 naar 46 tellen voorsprong gegaan op Tom Dumoulin (Sunweb). Met het wegvallen van Thibaut Pinot, die een enorme inzinking had vandaag, is de nieuwe nummer 3 van deze Giro de Spanjaard Miguel Angel Lopez (Astana) op 4:57.

Uitslag 20ste etappe Giro d'Italia

Sam Oomen: hoor dat deze Giro absurd was

De meesterknecht van Tom Dumoulin reageert:

"Ik hoor van ervaren mannen dat deze Giro absurd was. Dus dat geeft wel een goed gevoel om hier dan zo goed te rijden. Ben gezond gebleven, heb wel voor Tom moeten rijden maar kon ook in zijn schaduw blijven dus de pers en zo, daar heb ik geen last van gehad. Reed ik het mest soepel van de hele groep favorieten? Dat weet ik niet, schijn kan soms bedriegen."

Reactie Gesink na 2de plaats

Tegenover Eurosport laat Robert Gesink weten dat winst er vandaag niet in zat:

"Was voor mij het maximale, die 2de plaats. Ik heb gereden voor wat ik waard was. Kon niet mee in eerste instantie, maar daarna hielden zij het niet vol. Jammer dat m'n fiets stuk ging: balen. Daar doe je niks aan. Ik ben blij dat ik erbij zat nu, er waren deze Giro weinig kansen. Heb veel gewerkt voor onze kopman Bennet. Wij Nederlanders hebben goed meegedaan en dat is mooi."

Of Dumoulin naar de kloten was?

Voor aanvang van deze laatste bergetappe gaf Tom Dumoulin aan "naar de klote" te zijn. Toch perste hij er nog liefst vier ultieme aanvallen uit op de slotklim. Hier zijn de cijfers:

Tom Dumoulin attacks Chris Froome four times on the final climb to Cervinia on @giroditalia Stage 20 ⚡️

Attack #1: 28” at 580W & 25.2km/h (9% gradient)
Attack #2: 12” at 700W & 28.6km/h (7.9%)
Attack #3: 18” at 620W & 34.6km/h (6.6%)
Attack #4: 30” at 540W & 26.3km/h (6.2%) pic.twitter.com/K2BqwwTBXz

— Velon CC (@VelonCC) May 26, 2018

Reactie Dumoulin: Kan mezelf niks verwijten

Tegenover de camera van Eurosport gaf Tom Dumoulin zojuist een eerste reactie:

"Kan mezelf helemaal niks verwijten. Drie superweken gehad met de ploeg, ben mijn teammaten super dankbaar. Vandaag kon ik op de laatste kilometer nog wat terugdoen voor Sam [Oomen, red.]. De meest stabiele renner van de Giro? Ja, ik ben daar heel blij mee. Met mezelf en de ploeg. We hebben er alles uitgehaald, geen fouten gemaakt. That's it."

Ultieme aanvallen Dumoulin houden Froome niet van Giro-zege

Poels trekt nog even aan als het groepje favorieten de finish nadert. Met een knikje en een hand vinden hij en zijn kopman Froome elkaar. De Giro-zege is veiliggesteld: wie had dat twee dagen geleden durven denken? Froome heeft nu de Tour, de Vuelta en de Giro achter elkaar gewonnen. Dat gebeurde niet meer sinds de dagen van Bernard Hinault.

Achter dit tot voor kort onvoorstelbaar geachte tafereel rijden Sam Oomen en Tom Dumoulin over de meet. De onttroonde Nederlander heeft het geprobeerd vandaag, meermaals, maar het mocht niet baten. Froome bleek ook nu weer te sterk.

Strijd voor plek 3 barst nog los

Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz rijden weg bij de favorieten in de strijd voor plek drie. Ondertussen komt Gesink over de finish, die op een of andere manier nog naar voren is gereden en zelfs 2de wordt vandaag, op 2 minuten van Nieve. Dat is nog een flinke inhaalslag gewest van de Nederlander, ondanks die lekke band op de slotklim.

🇮🇹#Giro101 A strong performance by @RGUpdate, who finishes in second place. pic.twitter.com/hBse2ZU4oD

— LottoNLJumbo Cycling (@LottoJumbo_road) 26 mei 2018

Dumoulin nu op kop

Tom Dumoulin nu op kop van het groepje favorieten. Hij probeert werk te verrichten voor Oomen die op lijkt en wel graag die top 10 wil bereiken natuurlijk. Dumoulin overlegt met Poels of hij de twee andere Nederlanders wil helpen.

Wat een baas is Tom. Na zelf alles geprobeerd te hebben rijdt hij nu voor Sam op kop.

— Bram Tankink (@bramtankink) May 26, 2018

Nieve als eerste over de meet

Daar is de winnaar van vandaag. Mikel Nieve, uit de ploeg van Simon Yates, wint de laatste bergrit van deze Giro.

Dumoulin keert terug

Minder dan 2 km nog te gaan en Dumoulin vindt zijn weg terug in het groepje van onder meer Froome, Formolo en Pozzovivo.

#Giro101 Parón en el grupo de favoritos a 4 km del final y Dumoulin vuelve a incorporarse al mismo, junto a su compañero Oomen y Poels (SKY). Nieve (MTS), a 1 km de la victoria en Cervinia. pic.twitter.com/2y8FUg6qAt

— Movistar Team (@Movistar_Team) May 26, 2018

Dumoulin moet lossen na ultieme aanval op roze

Hij plaatste een veelvoud aan aanvallen op rozetruidrager Froome, maar de Brit brak niet. Nu lijkt het op voor Dumoulin, die een flink gaat moet laten naar Froome. Hij blijft in zijn eigen tempo bergop rijden.

#Giro101 More attacks and @tom_dumoulin is just distanced from the pink jersey - 5km to go and he continues to pace his way up the climb.

— Team Sunweb (@TeamSunweb) May 26, 2018

https://twitter.com/TeamSky/status/1000375189933355008

En weer aanval Dumoulin

In een tunnel gaat Dumoulin opnieuw aan. Froome haakt weer aan en plaatst zelfs een counteraanval waarmee hij een gaatje slaat, maar niet meer dan dat. Probeert hij de moraal van Dumoulin zo te breken?

Even rust in de tent

Zeven man zijn er nog over in het groepje met Froome en Dumoulin. Drie Nederlanders zitten daarbij: Dumoulin, Poels en Oomen. Die laatste rijdt momenteel virtueel de top 10 van het algemeen klassement binnen.

Nieve nog steeds comfortabel aan kop.

Het is de vechtlust versus de wattagemeter

Nee, Froome haalt Dumoulin weer terug. Even leek de Brit te moeten passen, maar al starend nar zijn fietscomputertje weet hij het tempo te pakken dat hem veilig boven moet brengen.

Er komen nog een paar steile stukken op deze klim, maar heeft Dumoulin nog wat over? Genoeg om Froome op 40 tellen te rijen überhaupt? De 22-jarige Oomen nu op kop voor Dumoulin.

Serie aanvallen Dumoulin op laatste klim

En dan weer een versnelling van Dumoulin. Froome pareert en nóg eens een aanval. Maar Froome breekt niet, rijdt Dumoulin voorbij en kijkt eens achterom.

Dan tóch weer een aanval van de Nederlander. Froome moet even een gaatje laten. Houdt dit stand?

Dan maar Oomen

Dumoulin ontbeert het aan de power om zijn aanval door te zetten. Dan is het ploegmaat Sam Oomen die het groepje stuk probeert te rijden.

Daar gaat Dumoulin!

Nou, daar is dan het moment. Tom Dumoulin springt uit de groep Froome. Hij doet een poging tenminste, Froome lijkt te kunnen pareren.

Poels komt terug

De Nederlander hervindt wat energie en komt weer naar voren. Ook De La Cruz sluit weer aan om zijn kopman Froome bij te staan. Nieve gaat onverstoord verder; zijn voorsprong op de achtervolgers blijft gelijk. Gesink heeft niet meer weten terug te keren bij Brambilla en Ciccone na zijn mechanische pech.

Latest gap we have heard is that Grosschartner is 1:40 down to Nieve.
Possible top 3 finish for @glbrambilla. #Giro101

— Trek-Segafredo (@TrekSegafredo) May 26, 2018

Gesink reed lek

De geluiden vanuit de koers wijzen op een lekke band zojuist voor Gesink. Vooralsnog geen vuurwerk op de slotklim. Nog minder dan 10 km te gaan voor koploper Nieve, die wel wat voorsprong kwijt is op zijn achtervolgers.

Dumoulin heeft nog één knecht over: Sam Oomen. Froome is ook snel door zijn ploegmaats heen; Poels haakt af en alleen Henao is over maar nu is het Movistar dat hulp biedt door kopwerk te doen.

Last 10 km | Ultimi 10 km #Giro101 #Giro

🇬🇧 Follow live: https://t.co/QEHl0dG1Ct
🇮🇹 Segui il live: https://t.co/9yFEkutGKE
🇪🇸 Sigue en vivo: https://t.co/8jCiMS8CIf pic.twitter.com/Zb1ZewyRQS

— Giro d'Italia (@giroditalia) May 26, 2018

Sky nu eindelijk op kop

Voor het eerst vandaag neemt Sky het peloton bij de hand. Astana is eindelijk naar achteren gezakt. Froome heeft nog liefst vijf ploegmaten, onder wie Wout Poels, bij zich.

Materiaalpech Gesink

Zonde, een podiumplek voor deze etappe lijkt uit zicht voor Gesink. De Lotto-Jumborenner komt stil te staan met mechanische pech, het duurt lang voor dit verholpen wordt en uiteindelijk neemt hij een nieuwe fiets.

Nieve lijkt zeker van winst

Mikel Nieve heeft zijn voorsprong op de groep-Gesink flink uitgebouwd. Met nog 12 klimkilometers te gaan is hij 2:10 los van de Nederlander. Het peloton zit inmiddels op meer dan 9 minuten. En Pinot? De man rijdt op bijna 22 minuten.

Nu moet het gebeuren: Dumoulin begonnen aan slotklim

De groep met Chris Froome en Tom Dumoulin is begonnen aan de laatste klim van de dag én van deze Giro. Weet de Nederlander ergens 40 seconden te pakken op Froome en zo zijn Giro-titel succesvol te verdedigen?

De renners begeven zich nu richting finishplaats Cervinia. Met een gemiddelde van ‘slechts’ 5,3 procent gedurende 18 km wacht hier de makkelijkste beklimming van de dag. Gedeelten van 3 à 4 procent worden afgewisseld met taaie stukken van 8 procent. Als iemand nog wat wil moet het op tijd gebeuren want de laatste paar km zijn vrijwel vlak.

Hier moet Dumoulin het gaan doen

Het is de laatste klim van vandaag en de allerlaatste klim van deze loodzware Giro. Heeft Tom Dumoulin nog iets over, kan hij de Sky-trein breken?

The final climb to the finish in Cervinia has begun. 14.5km to go. #Giro101 pic.twitter.com/APwnzefhMH

— @UAE-TeamEmirates (@TeamUAEAbuDhabi) May 26, 2018

Nieve begonnen aan laatste klim

Nog 16 km te gaan en koploper Mikel Nieve is begonnen aan de laatste klim. Zijn voorsprong op het groepje Gesink is iets teruggelopen tot 38 sec.

Mikel Nieve begint als eerste aan de laatste klim en doet een gooi naar de etappezege. #giro #Giro101 pic.twitter.com/huPfpYNOWO

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) May 26, 2018

Groep-Froome ook over tweede col

Ook de groep met leider Froome en diens belager Dumoulin is aan de top geraakt van de Col Saint Pantaléon. Het peloton laat de voorste renners in elk geval gaan; de achterstand op koploper Nieve is nu 8:22.

Er rest nog één berg voor Dumoulin om een aanval te plaatsen op de roze leiderstrui van Froome. Op naar finishplaats Cervinia.

The last climb of @giroditalia 2018 is coming... #Giro101

— Astana Pro Team (@AstanaTeam) May 26, 2018

Nieve begint aan afdaling

De losgeslagen Spanjaard is als eerste boven op de Col Saint Pantaléon, 45 seconden voor Gesink, Ciccone en Brambilla. Bouwman lijkt gelost te zijn uit dat groepje. Het peloton rijdt op ruim 8 mnuten terwijl de lijdende Pinot inmiddels op 21 minuten is gereden.

Froome gecontroleerd op mechanische doping

De UCI krijgt het niet voor elkaar om de op doping betrapte Chris Froome buiten de koers te houden, maar is blijkbaar wel heel dapper zijn fiets gaan controleren na de onwerkelijke coup van vrijdag:

UCI confirms Chris Froome's bike was X-rayed for mechanical doping after Giro d'Italia solo win #Giro101https://t.co/Km24kJYuoV pic.twitter.com/itrDgDbSIQ

— Cyclingnews.com (@Cyclingnewsfeed) May 26, 2018

Nog 30 km te gaan

De stand van zaken is als volgt:

Koploper:
Mikel Nieve

Achtervolger +15 sec:
Felix Groβschartner

Achtervolgers +40 sec:
Robert Gesink, Koen Bouwman, Valerio Conti, Giulio Ciccone, Gianluca Brambilla

Peloton +7:39
O.a. Froome en Dumoulin

Pinot +18:00

Verslag: Froome’s krachttoer draaide om ,fueling up'

Namens NRC reist sportverslaggever Dennis Meinema mee met de Girokaravaan. Vanuit Italië tekende hij vrijdag het verhaal op van de 19de etappe; de koninginnerit. Over onder meer hoe Sky in de laatste 80 km op dertien punten mensen opstelde om hun kopman van voedsel te voorzien.

Verslag vanuit de Giro: Zo precies was alles uitgekiend, en volgens Froome „tot in perfectie” uitgevoerd.
.

Nieve heeft geen zin in gezelschap

De 34-jarige Spanjaard heeft geen trek in een aanklampende Groβschartner en versnelt nog eens. De man van Mitchelton-Scott, de afgelopen jaren nog knechtend voor Froome bij Sky, is los en gaat nu solo aan kop met nog 32 km te gaan.

Brambilla moet lossen

Nieve versnelt uit de kopgroep, Groβschartner kan volgen maar Brambilla moet passen. Nog 4 km tot deze mannen op de top van de tweede en voorlaatste beklimming zijn.

#Giro101: @NieveMikel has attacked again and only Grossschartner can go with him. 👊🏽👊🏽 Go Mikel!

— Mitchelton-SCOTT (@MitcheltonSCOTT) May 26, 2018

Groep-Froome halverwege tweede klim

De groep met leider Chris Froome is halverwege de Col Saint Pantaléon terwijl het groepje van drie koplopers niet heel ver weg is van de achtervolgende Robert Gesink en Koen Bouwman. Valerio Conti en Giulio Ciccone zijn als enige overgebleven met de twee Nederlanders, die op 25 seconden blijven van de koplopers.

Drie koplopers nu

Gianluca Brambilla (Trek), Mikel Nieve (Mitchelton) en Felix Groβschartner (BORA) leiden nu de etappe. Het drietal heeft een gat geslagen met de groep-Gesink van een krappe halve minuut. Ook Koen Bouwman zit daar nog bij. De groep-Froome rijdt op 6:05, terwijl Pinot compleet geparkeerd staat en reeds op 6 minuten van het peloton rijdt.

PINOT NOIR: Sorry sight to see him in such trouble. He's coughing, wheezing, pedalling squares, eating but can't hold anything down. He has four team-mates with him now but at this rate he'll ship more time than Yates did yesterday or, more likely, DNF. Lopez on podium tonight pic.twitter.com/YncVVCoceD

— Felix Lowe (@saddleblaze) May 26, 2018

Gesink moet lossen

Ai, dat is jammer. Robert Gesink kan een tempoversnelling van Mikel Nieve in de achtervolgende groep op Mohoric niet aan. Moet hij definitief laten gaan of kan hij in zijn eigen tempo terugkomen? Nog 37 km te gaan.

Oei...Koen Bouwman en Robert Gesink moeten lossen in de kopgroep
Kijk de finale nu LIVE op Eurosport 1 en https://t.co/zGtiPSEcdV #Giro101 #iGiro pic.twitter.com/4goJYqaUgs

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) May 26, 2018

Pinot verliest veel

Wat een teloorgang, gelijk die van Yates vrijdag. Thibaut Pinot nu al bijna uit de virtuele top 10 gevallen; zijn 3de plaats wordt overgenomen door Miguel Angel Lopez (Astana). Waarschijnlijk was dat ook het idee achter het kopwerk van de Kazakse ploeg.

Pinot zou de eerste Fransman worden die op het podium stond sinds Charly Mottet. De kleine Fransman, Petit Charly, werd in 1990 tweede achter Gianni Bugno en reed nog in de roemruchte ploeg Renault-elf met mannen als Greg Lemond, Laurent Fignon en Bernard Hinault.

Nummer 3 van het klassement zit stuk

Daar gaat Thibaut Pinot. De Fransman van Groupama-FDJ die 3de in het algemeen klassement staat gaat hier waarschijnlijk zijn podiumplaats verspelen. Pinot, die gisteren weigerde samen te werken met Dumoulin in de achtervolging op Froome, lijkt compleet stuk te zitten en valt weg uit de groep-Froome.

Oei Pinot... #Giro #Giro101 pic.twitter.com/j6tsYtrnr2

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) May 26, 2018

Dumoulin heeft nog ploegmaats bij zich

De trouwe knechten Laurens ten Dam en Sam Oomen zitten nog bij Tom Dumoulin in de groep met leider Chris Froome. De drager van het roze weet zich ook nog omringd met voldoende teamgenoten. Sky heeft nog weinig kopwerk hoeven verrichten omdat Astana nog steeds ijverig voorop rijdt.

Koplopers begonnen aan tweede klim

Na zo’n 18 km dalen van de Col Tsecore is het nu tijd voor de tweede klim van de dag: de Col de Saint Panteleon. Een regelmatige doch lange klim (16,5 km) met een constante 7 procent stijging - fijn voor Dumoulin. Mohoric leidt nog steeds met 29 seconden op het groepje van Gesink, dat weer 6:35 heeft op de groep-Froome.

#Giro101 - Second climb of the day starting now. pic.twitter.com/PKj5cbvuZV

— La Flamme Rouge (@laflammerouge16) May 26, 2018

Is Dumoulin echt 'naar de kloten'?

Voorafgaand aan de etappe van vandaag stelde Tom Dumoulin dat hij wel "een plannetje" had maar eigenlijk ook gewoon "naar de kloten" is. Vooralsnog lijkt het met de benen nog wel goed te zitten:

Data from @tom_dumoulin (@TeamSunweb) on a huge day for the defending champion Giro champion. These are his BIG numbers on last 3km of Passo Tsecore climbing a tough 8.8% sector
⏱️ 10’46” ⏩ 16.7km/h 🚴‍♂️ Cadence: 87rpm ⚡️Ave Power: 330W #FeeltheBurn at the @giroditalia pic.twitter.com/PcGLRVWoSW

— Velon CC (@VelonCC) May 26, 2018

Bevlekte trui - column Hugo Camps

Onze columnist Hugo Camps schreef vrijdag mee met de enerverende etappe. Over de pijnbodem van Simon Yates, het rotsvaste zelfvertrouwen van Tom Dumoulin en de donkere sluier rond de machtsgreep van Chris Froome.

Lees 'Bevlekte trui': Chris Froome ontbond zijn duivels. Een wedergeboorte..

Mohoric glipt ertussenuit

In de afdaling heeft Matej Mohoric (Bahrein-Merida) even laten zien wat afdalen is. In zijn eentje pakt 'ie ruim een halve minuut op zijn acht medevluchters, voorsprong op de groep-Froome is inmiddels 5:53. Robert Gesink en de indrukwekkend rijdende Koen Bouwman zijn gecontroleerd naar beneden gereden en hebben nu nog 49 km voor de kiezen.

Twitter avatar VelonCC Velon CC VelonLive data at #Giro101 for @koenbouwman (@LottoJumbo_road) in breakaway on Passo Tsecore (Last 3km at 8.8%!):
⏱️ 11’02” ⏩ 16.4km/h ⚡️ 290W
Bouwman is a very light climber and 290W is excellent for him on the steep last 3km ⛰️
#FeeltheBurn https://t.co/0hgyZyDNEZ

Wat moet je denken van Froome’s machtsgreep?

Vrijdag, na de wonderlijke wederopstanding van Chris Froome, schreef onze sportredacteur Frank Huiskamp in het liveblog dat door de buitenwereld kritisch zal worden gekeken naar de Brit en zijn prestaties in deze Giro:

“Dat heeft alles te maken met de slepende zaak rond zijn gebruik van het astmamiddel salbutamol. Eind 2017 werd hij betrapt op een hoeveelheid die twee keer hoger was dan toegestaan. 1.000 nanogram per milliliter mag, zonder dispensatie van een arts. In Froomes geval ging het over 2.000 nanogram."

"Hij mocht bewijzen hoe die hoge concentratie in zijn urine kwam, anders dreigt een schorsing. Maar Froome en ploeg Sky hebben het voor elkaar gekregen dat moment vooruit te schuiven. Daardoor mag hij starten waar hij wilde. Dus ook de Giro. Dus ook de Tour, die hij ook weer wil rijden. Froome zal na deze overwinning ongetwijfeld nog meer onder het vergrootglas komen te liggen."

Ook groep-Froome over de top

Terwijl de kopgroep op ruim 56 km van de finish is gekomen en de voorsprong van ruim vijfenhalve minuut koestert, is ook de groep met leider Froome en Dumoulin over de top van de eerste beklimming.

#Giro101 #Giro
🇬🇧 Follow live: https://t.co/QEHl0dG1Ct
🇮🇹 Segui il live: https://t.co/9yFEkutGKE
🇪🇸 Sigue en vivo: https://t.co/8jCiMS8CIf pic.twitter.com/hXKevwOtrv

— Giro d'Italia (@giroditalia) May 26, 2018

Kopgroep begint aan afdaling

Met z'n negenen zijn ze nog en reeds aan de top van de Col Tsecore op ruim 1.600 meter hoogte. Giulio Ciccone pakt de meeste bergpunten en gaat proberen de trui van het klimmersklassement af te pakken van Chris Froome, al is die kans bijzonder klein. Alleen Gesink, die even een krantje pakte, en Bouwman nog in de voorste groep die nu 5:32 op de groep roze trui heeft. Het duo kwam als 2de en 3de boven.

De kopgroep met onder andere Gesink en Bouwman komt boven op de Col Tsecore #giro #giro101 pic.twitter.com/vsge6gOduE

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 26 mei 2018

Groep roze trui doet het rustig aan

De groep met daarin rozetruidrager Froome - een man of veertig - klimt in de brandende zon gestaag de Col Tsecore op met 5:25 achterstand. Achter deze groep een peloton van zo'n zeventig renners. In aankomstplaats Cervinia is het 'slechts' 14 graden Celsius, maar het duurt nog 69 km voor we daar zijn.

Hopen dat Froome de rekening moet betalen

Wie Tom Dumoulin het beste gunt, hoopt nu waarschijnlijk op een slechte dag voor Chris Froome. De winnaar van vorig jaar kwam vrijdag als 5de binnen op 3:23 van de Brit en zal vandaag moeten hopen dat deze zijn waanzinnige inspanningen moet bekopen met een mindere dag.

De Giro is echter al drie weken bezig en elke renner is eigenlijk wel zo’n beetje uitgewrongen en moe. Anderzijds hebben we in diezelfde drie weken een aantal merkwaardige plot twists in het scenario van deze Giro mogen beleven.

We zagen een onverwachte en schier onbreekbare leider in Yates, een Froome die dag na dag op grotere achterstand werd gereden, favorieten die het geen moment waarmaakten, Yates die dan toch implodeerde, Froome die dan toch weer herrees en Dumoulin die stoïcijns en bijna onopgemerkt ijzersterk rondrijdt.

Lotto-Jumbo neemt het initiatief

Bouwman nu op kop voor zijn kompaan Gesink. De Lotto-Jumbo renner voert een kleine schifting door in wat nog over is van de meer dan gehalveerde kopgroep. De elf renners behouden met nog iets meer dan 70 km te gaan een ruime voorsprong van ruim 5 minuten. Lammertink (Katusha) zit er ook nog bij.

🇮🇹#Giro101 @koenbouwman working hard in the front of the race. He made sure the breakaway caught up with the sole leader. Still 72 kilometres to go. pic.twitter.com/iDllDmDCB3

— LottoNLJumbo Cycling (@LottoJumbo_road) May 26, 2018

Kopgroep valt uiteen

Niet erg verrassend, maar de kopgroep is op de eerste beklimming uiteen gevallen. Gesink nog vooraan als een van de betere klimmers van het stel, samen met Bouwman en Lammertink. Lindeman heeft moeten lossen en is reeds opgeslokt door het peloton. Vooraf zei Gesink voor een ritzege te willen gaan in deze Giro; vandaag is zijn laatste kans. Voorsprong op het peloton is weer 4:50 met nog 7 km klimwerk te gaan.

Yates lost

De ondergang van Simon Yates, vrijdag na tweeënhalve week uit het roze gereden, duurt voort. De Brit moet lossen uit het peloton met nog 77 km en drie cols te gaan. Vrijdag, na de voor Yates desastreus verlopen etappe waarin hij ruim 38 minuten verloor, zei hij compleet gesloopt te zijn:

“Ik ben heel trots op wat ik heb laten zien, maar ben wel erg teleurgesteld dat ik nu verlies. Ik ben gewoon uitgeput, erg moe. Na de tijdrit ben ik niet meer hersteld en zette ik mijn pokerface op, dat volstond tot vandaag. De zwaarste dag van m’n leven? Ja. Maar ik kom terug.”

Pijnlijk: iedereen van de ploeg van Simon Yates is al weg en hij krijgt nu de fietsroute naar het hotel te horen.

Het kan verkeren. pic.twitter.com/g9LLuil2Y0

— Pim Bijl (@pimbijl) May 25, 2018

Astana geeft gas

Gaat Miguel Angel Lopez vandaag voor de ritzege? Zijn ploeg Astana nam zojuist de leiding genomen in het peloton, dat rap het gat met de kopgroep begon te dichten. De voorsprong van bijna 5 minuten liep, nu de kopgroep aan de eerste klim is begonnen, terug tot 3:45. Maar nu ook het peloton aan de Col Tsecore is begonnen loopt het verschil toch weer op tot boven de vierenhalve minuut.

We've arrived at the first climb of today - Col Tsecore. Astana are setting a hard tempo with 78km to go. @chrisfroome has team-mates around him #Giro101 #VaiVaiFroome pic.twitter.com/rQsdzJgQkv

— Team Sky (@TeamSky) May 26, 2018

Moordend tempo

De kopgroep van 28 renners rijden in een absurd tempo: ze zitten onder het snelste tijdschema van vandaag. Als dit zo doorgaat zijn de renners, onder wie vier Nederlanders, nog vóór 16.00 uur aan de finish in Cervinia. Nog even voor de volledigheid: in de kopgroep nog steeds Robert Gesink en diens ploeggenoten Bert-Jan Lindeman en Koen Bouwman, geflankeerd door Maurits Lammertink.

Kopgroep nadert eerste klim

De kopgroep zit inmiddels onder de 85 km tot de finish en dat betekent dat de eerste klim eraan komt. De Col Tsecore: 16 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent. Pijnlijk worden de laatste 3 km van deze klim (11%) waar Froome, mócht hij toch weer op avontuur willen, het verschil kan maken.

#Giro101 - 87 km to go, Group 4'44".
The break is near the Verres TV and then the first KOM of the day pic.twitter.com/Xs2EaPI9hF

— La Flamme Rouge (@laflammerouge16) May 26, 2018

Nog 107 kilometer: voorsprong kopgroep naar de vijf minuten

Het loopt, zoals verwacht, nog niet echt storm in de Giro. De kopgroep heeft de voorsprong uitgebreid tot vijf minuten maar krijgt geen hele grote voorgift. Mogelijk spelen de bonificatieseconden die aan de finish te verdelen zijn nog een belangrijke rol.

Nog 150 kilometer te rijden: grote groep met Gesink vooruit

Ondertussen is de rit om 10.20 uur van start gegaan. Er is ruim 60 kilometer verreden en voorop rijdt een omvangrijke kopgroep van 26 renners met daarbij onder meer Robert Gesink. De Nederlander richt zich de laatste jaren niet meer op het klassement maar op ritzeges. Deze ronde kwam de Nederlander daar nog niet bij in de buurt, dus zaterdag zal zijn laatste kans op dagsucces zijn.

Naast Gesink maken ook ploeggenoten Bert-Jan Lindeman en Koen Bouwman deel uit van de koplopers. Nog wat opvallende namen: Mikel Nieve, Roman Kreuziger, Tony Martin, Gianluca Bramabilla, Elia Viviani en Michael Woods.

De kopgroep heeft momenteel 3.40 minuten voorsprong op het peloton.

Dumoulin: we hebben plannetje maar ben ook op

Kan Dumoulin nog iets doen aan de achterstand? De rit van vrijdag liet zien dat er nog van alles kan gebeuren. Tegelijkertijd was de etappe voor de Nederlander minstens zo zwaar als voor Froome: Dumoulin zat weliswaar met vier anderen in een achtervolgend groepje, in tegenstelling tot de solerende Brit, maar nam het belangrijkste deel van het kopwerk op zich.

Lees hier nog eens ons verslag van een bijzondere wielerdag: Voor de eeuwigheid? ‘100 procent zeker’

Dumoulin zal dus moeten aanvallen of hopen op een slechte dag voor Froome. Bij de start gaf de Limburger aan er flink doorheen te zitten. Op de vraag of hij kans zag de 40 seconden achterstand weg te poetsen zei hij tegenover ANP:

"We hebben wat plannetjes, maar nogmaals: ik ben gewoon naar de kloten. We gaan zien of ik goed genoeg ben om nog iets te doen. Iedereen roept maar dat ik ga aanvallen maar als je niet kunt, kun je niet. Zo simpel is het. Ik hoop dat het nog een spannende dag wordt."

Over @chrisfroome 35” 🎥@tom_dumoulin ‘Ik ben ook naar de kl...natuurlijk. Ik hoop, hij meer.’ #Giro101 @sporza_koers @giroditalia pic.twitter.com/kQai60BQ3X

— Renaat Schotte (@wielerman) May 26, 2018

Rit 20: de laatste kans voor Dumoulin om het roze te pakken

Na de waanzinnige rit van vrijdag waarin Chris Froome vanuit geslagen positie en na een solo van 80 kilometer het roze wist te veroveren op landgenoot Simon Yates staat zaterdag de laatste bergetappe op het programma. Het verschil tussen Tom Dumoulin en Froome bedraagt 40 seconden. Grote vraag: kan de Nederlander nog iets doen? En in welke vorm verkeert Froome vandaag: is de Brit nog fris of moet hij de monsterinspanning van vrijdag bekopen?

De rit tussen Susa en Cervinia voert de renners binnen 214 kilometer over drie zware cols. Het zwaartepunt van de etappe ligt in het tweede deel. De eerste 130 kilometer zijn relatief vlak. Daarna volgen de Col Tsecore, de Col Saint Pantaléon en de Cervinia, allen bergen van eerste categorie, elkaar in rap tempo op.

Na de rit van vrijdag werd het klassement compleet op zijn kop gegooid. Slechts één renner bleef op dezelfde positie staan: Tom Dumoulin. Dit zijn de verschillen bij de start:

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen Dit is de toptien van het klassement. Dumoulin heeft nog één bergrit om 40 tellen goed te maken. En zie daar: ook Sam Oomen staat in de toptien. #giro101 https://t.co/xOknc379Vq