Leiders van de Korea’s toch weer in gesprek

Het is de tweede keer in een maand tijd dat er een vredesbespreking tussen de landen plaatsvindt.

Foto AFP Photo

Er is zaterdag toch een ontmoeting geweest tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea, zo laat de woordvoering van president Moon Jae-in zaterdag weten. De president van het zuidelijke land sprak met Kim Jong-un over de verstandhouding tussen de landen en het veelbesproken topoverleg tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.

De twee kwamen ditmaal samen aan de Noord-Koreaanse kant, vorige keer was dit nog in het zuiden. Ook de zus van Kim Jong-un, die eerder diplomatieke overleggen namens haar broer leidde, was hierbij aanwezig. Zondagochtend komt president Moon Jae-in met een verklaring van wat er is besproken. Daarover is nu nog weinig bekend.

Twitter avatar TheBlueHouseKR 대한민국 청와대 문재인 대통령과 김정은 국무위원장이 26일 오후 판문점 북측지역 통일각에서 만난 모습입니다. https://t.co/IMARcJ9pRY

Eind april spraken de twee al met elkaar in de gedemilitariseerde zone in de grensplaats Pammunjon. Het was de eerste keer in decennia dat een Noord-Koreaanse leider op zuidelijk grondgebied was.

Toch weer ‘constructieve gesprekken’

Volgens persbureau AP is het in ieder geval zeker dat de top tussen Noord-Korea en de VS, die oorspronkelijk half juni in Singapore zou plaatsvinden, zaterdag is besproken. Deze leek deze week definitief niet door te gaan nadat de VS aankondigden zich terug te trekken. President Donald Trump reageerde daarmee naar eigen zeggen op de “enorme woede” en “openlijke vijandigheid” van de Noord-Koreaanse leider eerder deze week. Zaterdag liet hij via Twitter weten dat de VS toch weer “constructieve gesprekken” voeren om de top alsnog door te laten gaan. Een team van het Witte Huis vertrekt daarom dit weekend toch nog naar Singapore.

Kim Jong-un zei vorige week op zijn beurt geplande vredesbesprekingen tussen hoge functionarissen van beide landen af, maar lijkt de banden nu toch weer te willen aanhalen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We are having very productive talks with North Korea about reinstating the Summit which, if it does happen, will likely remain in Singapore on the same date, June 12th., and, if necessary, will be extended beyond that date.