Kritiek op Heinekenkoerier: ‘Dit vergroot de kans op drankmisbruik’

Wethouder Eric van der Burg (Zorg, VVD) is onaangenaam verrast door de bierkoerier die Heineken deze maand lanceerde. Met de app ‘Heineken NOW’ bezorgt de bierbrouwer in samenwerking met platform TringTring koud bier bij particulieren – zowel aan huis als op straat of in het park. Afgelopen week is de service gestart in De Pijp, deze week volgt Zuid. Doel is om per 1 juli ‘live’ te zijn in heel Amsterdam.

Volgens demissionair wethouder Eric van der Burg vergroot Heineken met de nieuwe bezorgservice de kans op misbruik van alcohol: „Dit draagt niet bij aan een gezondere samenleving.” Heineken heeft bij de ontwikkeling van de app geen overleg gepleegd met de gemeente. „Maar we houden ons gewoon aan de landelijke regelgeving wat betreft bezorgdiensten”, verzekert een woordvoerder. Dat de app bij het college kritiek oproept, is volgens hem voorbarig. „Wij zijn geen bierfiets. We bezorgen maar tot tien uur ’s avonds, in het weekend tot twaalf.” En nee, volgens de woordvoerder zal het niet zo gaan dat straks op elke straathoek een spontane borrel met bezorgd bier ontstaat. „Op plekken waar openbaar drinken verboden is, bezorgen we niet.”