Korea’s blijven zich op vrede richten

Bij een onverwachte tweede topbijeenkomst tussen de Korea’s hebben Moon en Kim aangegeven dat zij de top met de VS graag zien doorgaan. Ook Donald Trump sluit dit niet meer uit.

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA verstrekte een foto van de ontmoeting tussen de beide leiders.
Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA verstrekte een foto van de ontmoeting tussen de beide leiders. Foto North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) / via REUTERS

Tijdens een onverwachte topontmoeting zaterdag tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea is afgesproken om samen te werken om alsnog een top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten te bewerkstelligen.

Daarnaast hebben Kim Jong-un en Moon Jae-in opnieuw de wens tot duurzame vrede en nucleaire ontwapening uitgesproken. Het blijft echter de vraag of Noord-Korea met dat laatste ook daadwerkelijk bedoelt dat atoombommen ontmanteld zullen worden of dat alleen de kernproeven zullen stoppen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft na de bijeenkomst via het staatspersbureau van Noord-Korea aangegeven dat hij nog altijd zeer sterk zijn zinnen gezet heeft op een top met de Amerikaanse president Donald Trump, die origineel gepland stond voor twaalf juni.

Reuters meldt dat Donald Trump de resultaten van de bijeenkomst van Moon en Kim zeer bevredigend noemde en dat het nog steeds mogelijk is dat de top zal kunnen plaatsvinden.

“We mikken op twaalf juni in Singapore. Dat is niet veranderd. Dus, we zullen zien wat er gebeurt.”

Openlijke vijandigheid

Afgelopen donderdag hadden de VS zich teruggetrokken uit de afspraak om een top te organiseren. De reden hiervoor was volgens Trump de ‘openlijke vijandigheid’ van Noord-Korea. Eerder op zaterdag schreef Trump al op Twitter dat er constructieve gesprekken waren geweest om de top met Noord-Korea mogelijk alsnog door te laten gaan.

Lees ook: De wereld lijkt juist veiliger na Kims milde reactie op afzegging top

De topontmoeting tussen Kim en Moon vond plaats in de grensstad Panmunjom en zou twee uur geduurd hebben. Het was de tweede keer dat de Koreaanse leiders elkaar hebben gesproken. Premier Lee Nak-yon van Zuid-Korea noemde het erg bijzonder dat Moon en Kim erin geslaagd zijn de ontmoeting van zaterdag in het tijdsbestek van één dag te organiseren.

De Koreaanse leiders zullen op één juni weer samenkomen. Kim en Moon willen elkaar vaker gaan spreken in de toekomst.