Recensie

Recensie

Elfstedentocht langs de Friese fonteinen

Foto Helmut Newton

Tien van de elf door internationale topkunstenaars gemaakte bijzondere fonteinen in de Friese Elfsteden (van de schaatstocht) spuiten water en nevel sinds afgelopen weekend. Het project 11fountains is onderdeel van Leeuwarden/Friesland Culturele Hoofdstad. Dokkum kunt u overslaan, daar is de IJsfontein nog niet af. Maar verder is er alles voor een alternatieve, kunstzinnige Elfstedentocht. In Workum tonen De Woeste Leeuwen van Cornelia Parker hun waterklauwen. In Stavoren kan je in een sprookjesachtige kabeljauwkop lopen, van Mark Dion. In de haven van Harlingen lijkt een spuitende walvis aangespoeld: de fontein van Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla. In Leeuwarden staan metershoge kinderkoppen in de mist, van Jaume Plensa. In Sneek maakte Stephan Balkenhol de Fontein van Fortuna. Om maar een paar te noemen.