Woningmarkt

Minister Ollongren: gemeente mag hoge middenhuur intomen

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen buitensporige huurstijgingen in het middensegment tegen te gaan, vindt minister Kajsa Ollongren (Wonen). Ze ziet wel wat in het voorstel van CDA en D66 voor een ‘noodknop’ voor gemeenten. Ook Ollongren vindt het „ongewenst” dat middenhuurwoningen onbetaalbaar worden doordat de huren de pan uit rijzen. Er is al een groot tekort, en door de huurstijgingen vissen mensen die op een huurwoning van tussen de 700 en 1.000 euro zijn aangewezen ook bij de huizen die wel beschikbaar zijn achter het net. Wel mogen gemeenten slechts ingrijpen in overleg met de woningcorporaties en verhuurders. De maatregel moet tijdelijk zijn en mag marktpartijen niet afschrikken om nieuwe huurhuizen te bouwen. (ANP)