Volkspartij

Lange celstraffen wegen corruptie voor kopstukken van Spaanse regeringspartij PP

De nationale rechtbank in Madrid heeft zware celstraffen uitgedeeld aan hoofdrolspelers in de zogenoemde Gürtel-zaak, een grote fraude- en corruptiezaak rond de Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy. Daarbij werden tientallen betrokkenen verdacht van systematische fraude rond de verstrekking van overheidsopdrachten. De malversaties vonden plaats van 2001 tot 2009.

Zakenman Francisco Correa, die als spil in het schandaal politici fêteerde, kreeg ruim 51 jaar cel. Zijn rechterhand Pablo Crespo moet 37 jaar zitten. De oud-penningmeester van de PP, Luís Bárcenas, kreeg een gevangenisstraf van ruim 33 jaar en een boete van 44 miljoen euro voor onder meer witwassen. Zijn echtgenote Rosalía Iglesias, kreeg een celstraf van 15 jaar. Oud-minister van Volksgezondheid, Ana Mato, kreeg een boete van 27.000 euro opgelegd.

Ook de PP zelf kreeg een straf opgelegd van de rechter. De conservatieven moeten een boete betalen van 245.000 euro, omdat ze geprofiteerd zouden hebben van de frauduleuze praktijken.