Spaanse premier Rajoy wankelt na corruptiestraffen

Rajoy zegt geen vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Eerder op vrijdag werd een motie van wantrouwen tegen hem ingediend. Een van de grootste partijen eist nieuwe verkiezingen.

Mariano Rajoy tijdens een vergadering van het Spaanse parlement.
Mariano Rajoy tijdens een vergadering van het Spaanse parlement. Foto Paul Hanna/Reuters

De Spaanse liberale partij Ciudadanos wil dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, meldt El País vrijdag. Als dit niet gebeurt, zal de partij de motie van wantrouwen tegen premier Mariano Rajoy steunen. Mariano Rajoy maakte later op vrijdag bekend dat hij geen vervroegde verkiezingen uit zal schrijven. Tijdens een persconferentie zei hij:

“Het volk kiest zijn vertegenwoordiging voor vier jaar, niet voor één of twee.”

De Spaanse Arbeiderspartij (PSOE) maakte vrijdagochtend bekend een motie van wantrouwen in te dienen tegen Rajoy. De sociaal-democraten reageerden daarmee op lange celstraffen die donderdag werden uitgesproken in de corruptie-affaire waarin de Volkspartij (PP) van de premier al jaren is verwikkeld.

Rajoy zei tijdens de persconferentie dat de motie de politieke stabiliteit van Spanje in gevaar brengt. Ook het economische herstel van het land zou bedreigd worden. Volgens de premier wil Pedro Sánchez, de leider van PSOE, zijn plek “tegen welke prijs dan ook” innemen.

Absolute meerderheid

Een absolute meerderheid van minimaal 176 van de 350 afgevaardigden moet de motie steunen, wil deze slagen. Volgens NRC-correspondent Koen Greven hangt de slagingskans af van de steun van de Ciudadanos (Burgers), die de minderheidsregering van Rajoy de afgelopen jaren gedoogsteun gaf. Het standpunt van de partij was tot dusver onduidelijk.

“Er waait een nieuwe wind door Spanje waardoor corruptie minder wordt geaccepteerd. Ciudadanos zei eerder dat ze niet mee zou gaan met een dergelijke motie, maar de partij profileert zich wel als dé anticorruptiepartij.”

Eén gemeentepoliticus met gewetenswroeging ontketende het corruptieschandaal rondom de partij van Rajoy. Het corruptieweb in de Spaanse PP.

‘Geen andere keus’

Volgens El País vergadert de PSOE vrijdag over de details van de motie. Volgens de socialisten hadden ze “geen andere keus” dan een motie in te dienen. “Het is tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt”, zei een lid van de partij tegen de Spaanse krant. De PSOE verwijst hiermee naar de jarenlange celstraffen voor corruptie die de nationale rechtbank donderdag opgelegde.

De veroordeelden hadden banden met Rajoys Volkspartij, die zelf ook een straf kreeg opgelegd. De conservatieven moeten een boete van 245.000 euro betalen omdat ze “geprofiteerd hebben van frauduleuze praktijken”.