Recensie

Ruim ze allemaal maar uit de weg

Thriller De rekruut is Gregg Hurwitz’ (1973) derde boek met Evan Smoak, geheim agent Orphan X, in de hoofdrol. Korte hoofdstukjes met cliffhangers, never a dull moment, en tal van groteske personages.

Evan Smoak is als twaalfjarig weeskind gerekruteerd voor een geheim opleidingsprogramma van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Als geheim agent Orphan X heeft hij jarenlang liquidaties uitgevoerd. Tot hij er genoeg van had, onderdook, en veranderde in de Nowhere Man. Een soort Batman, die wanhopigen in uitzichtloze situaties te hulp schiet.

De rekruut is Gregg Hurwitz’ (1973) derde boek met Smoak in de hoofdrol. Dit keer doet een oude bekende een beroep op hem: Jack Johns, de man die hem uit het weeshuis plukte en opvoedde alsof hij zijn eigen zoon was.

Voor de Nergensman in actie kan komen, is Johns al vermoord door een andere bekende, geheim agent Charles Van Scriver. Deze oud-collega van Evan Smoak is met een team van huurmoordenaars bezig om alle betrokkenen bij het Orphan-project uit de weg te ruimen. Bovenaan de lijst van Orphans die moeten verdwijnen staat Orphan X. Ruim vierhonderd pagina’s lang jagen beide kampen op elkaar, een uitermate bloedige strijd.

Hurwitz, auteur van zestien thrillers, heeft ook scripts voor stripboeken geschreven. Dat is aan deze actiethriller af te lezen. Korte hoofdstukjes met cliffhangers, never a dull moment, en tal van groteske personages. Een geheim agent die tegen gebouwen oploopt, bijvoorbeeld. En een bendeleider die het wit van zijn ogen zwart heeft laten tatoeëren.

De Nowhere Man heeft met moorden geen probleem, dat kan hij als de beste. Maar vriendschappelijke relaties aanknopen, daar heeft hij moeite mee. In de flat waar zijn magnetische bed zweeft, woont ook een gescheiden moeder die zijn vriendin dreigt te worden. Elke keer als hij een afspraakje met haar heeft, geeft de Nowhere Man uiteindelijk niet thuis, omdat hij weer iemand moet vermoorden.

De Nergensman wordt uiteindelijk opgevoed door een zestienjarig weesmeisje, de allerlaatste rekruut van zijn oud-leermeester Jack Johns. Dat meisje dwingt Smoak tegen heug en meug tot een vaderrol. Met vallen en opstaan leert de voormalig huurmoordenaar hoe het is om een arm om iemands schouder te slaan.