In beeld

Rijksmuseum ontvangt kerncollectie Erwin Olaf

'Weerzinwekkend’, zo kwalificeerde Janneke Wesseling vijftien jaar geleden in deze krant de overzichtstentoonstelling van fotograaf Erwin Olaf in het Groninger Museum. De kunstcritica had zich geërgerd aan de zalen vol kinky feestfoto’s. Veel te eendimensionaal naar haar smaak. Op die tentoonstelling hing ook een zelfportret van Olaf met sperma op zijn gezicht, Squares Cum (1985). Wie zal destijds hebben vermoed dat die foto nog eens een plek zou krijgen in dezelfde collectie als de Nachtwacht en het Melkmeisje? Vrijdag maakte het Rijksmuseum bekend dat het complete oeuvre van Olaf, bijna vijfhonderd foto’s en daarnaast video’s, boeken, tijdschriften en posters, in de collectie is opgenomen. Merendeels geschonken door de fotograaf, en voor een deel aangekocht. Het Rijksmuseum zal de verworven foto’s volgend jaar tonen in samenhang met de Hollandse oude meesters uit de collectie. Squares Cum naast Rembrandts Zelfportret als de apostel Paulus, het zou zomaar kunnen.
Erwin Olaf: Squares Cum, 1985
Erwin Olaf: Chessmen XXIV, 1988
Erwin Olaf: Joy, 1993
Erwin Olaf: Grief Caroline, 2007
Erwin Olaf: Hope 5, 2007
Erwin Olaf: I Wish; Drieluik I Wish, I Am, I Will Be, 2009
Erwin Olaf: I Am; Drieluik I Wish, I Am, I Will Be, 2009
Erwin Olaf: I Will Be; Drieluik I Wish, I Am, I Will Be, 2009
Erwin Olaf: Keyhole, 2011
Erwin Olaf: HRH Princess Maxima, 2011
Erwin Olaf: Berlin Portrait, 2012
Erwin Olaf en Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits in de studio van Olaf.
Foto Olivier Middendorp