Raadsels rond schietincident in gekraakt Correct-pand

Oude Noorden De politie onderzoekt een merkwaardig incident in het kraakpand op de hoek van de Bergweg en de Benthuizerstraat.

„Ze stonden opeens binnen. Een stuk of vier Marokkanen en enkele donkergekleurde jongens. Ze waren bewapend met honkbalknuppels. Eentje had een pistool bij zich”, zegt een kraker die zijn naam niet in de krant wil. Hij treedt op als woordvoerder van de bewoners die zaterdagavond omstreeks kwart voor twaalf betrokken waren bij het incident. „Ze zijn nog niet aanspreekbaar en moeten bovendien nog een verklaring afleggen bij de politie”, zegt de dertiger met het stekeltjeshaar en zwarte t-shirt met de witte opdruk: You’re like Monday, nobody likes you.

Hij was op het bewuste moment niet thuis maar vernam achteraf van zijn medebewoners wat er was gebeurd. „Het ging allemaal heel snel. Een meisje liep de groep mannen toevallig tegen het lijf in een van de gangen. Ze kreeg het pistool op haar hoofd gericht. Daarna zou de man met het vuurwapen in de lucht hebben geschoten. Mogelijk nadat hij was gegrepen door de hond van een van mijn medebewoners die op het lawaai afkwam. Iemand anders had inmiddels 112 gebeld. Toen de politie arriveerde, ging het groepje mannen ervandoor. Een van hen werd op straat in zijn bil geschoten door een agent, aangehouden en overgebracht naar het ziekenhuis.”

Knokploeg

Hoe de indringers het kraakpand binnenkwamen, is volgens de bewoner onduidelijk. Ze forceerden geen ramen of deuren, zegt hij. „Iemand zou de meest gebruikte buitendeur (in de Louwerslootstraat, red.) open hebben laten staan om even iets uit de auto te halen. Op dat moment zou het groepje mannen naar binnen zijn geglipt.”

Het incident doet in eerste instantie denken aan een brutale intimidatiepoging van de eigenaar van het pand – het verjagen van krakers door een knokploeg is een beproefd middel – maar daarvan is volgens de kraker geen sprake. „Als de eigenaar ons weg wil hebben dan had hij dat wel laten weten en tot nu toe is dat niet gebeurd.”

Advocaat Emil Tamas die de krakers bijstaat, bevestigt dat. „De eigenaar heeft twee wettelijke mogelijkheden om krakers uit zijn pand te krijgen: een straf- en civielrechtelijke procedure. Hij is geen van beide gestart sinds mijn cliënten er hun intrek namen, op 30 november vorig jaar, en heeft er ook niets over gezegd tijdens zijn laatste bezoek, vorige week. Daaruit concludeer ik dat hij berust in de bewoning.”

De raadsman acht het ook hoogst onwaarschijnlijk dat de indringers op zoek waren naar waardevolle spullen. In een kraakpand is over het algemeen weinig te halen, zegt Tamas. „Het zou natuurlijk kunnen dat er drugs in het spel zijn, maar de politie heeft het pand volledig doorzocht en niks gevonden. Fouillering van alle 13 aanwezigen leverde evenmin iets op. Het krakersmilieu en minderheidsgroeperingen zijn bovendien twee gescheiden werelden. In de krakersgemeenschap heb je vrijwel geen mensen van buitenlandse afkomst. Die kijken neer op krakers en kraken is in hun religie ook niet toegestaan.”

Een conflict op persoonlijk vlak lijkt de advocaat waarschijnlijker. „Om herhaling te voorkomen, heb ik alle bewoners gevraagd hun vrienden- en kenniskring te onderzoeken. Dat onderzoek loopt nog. Voorlopig tasten wij in het duister over het motief achter het incident.”

De politie wil de indringers volgens hem laten vervolgen. Tamas: „Er zijn meerdere strafbare feiten gepleegd: lokaalvredebreuk, verboden bezit en gebruik van (vuur)wapens en munitie en meervoudige bedreiging.”