Nachtvlinders

Kunstige rupsenwoning

Foto Sabine Grootendorst

‘Alsof inpakkunstenaar Christo bezig is geweest”, zo omschrijft Kars Veling van de Vlinderstichting de tientallen duindoornstruiken bij IJmuiden, hiernaast te zien. „Allemaal met wit spinsel ingesponnen. Het werk van de rupsen van de bastaardsatijnvlinder. Zo massaal heb ik het nog nooit gezien. Meestal gaat het om een paar takken. Mooi is het wel. En de struik staat over een paar weken weer gewoon in het blad.”

Bastaardsatijnvlinders overwinteren als jonge rupsen in groepjes in een dicht spinsel. Hun lijven zijn bedekt met brandhaartjes die bij mensen voor jeuk en uitslag kunnen zorgen. In het late voorjaar verpoppen ze zich tot witte nachtvlinders.

De bastaardsatijnvlinderrupsen zijn niet de enige inpakkers: ook rupsen van bijvoorbeeld de kardinaalsmutsstippelmot maken spinsels.