‘Man neemt shortcut, vrouw volgt weg die ze kent’

Iedere week bespreekt de redactie wetenschap hier een opvallend persbericht. Deze week, een persbericht dat de dwaalzucht van vrouwen benadrukt. Maar misschien gamen de onderzochte vrouwen gewoon weinig?

Het persbericht riep het beeld op van mateloos dwaalzuchtige vrouwen.
Het persbericht riep het beeld op van mateloos dwaalzuchtige vrouwen. Foto iStock

Zou het? Dat mannen geneigd zijn een kortere weg te nemen, terwijl vrouwen liever braaf een bekende weg volgen? Het stond boven een persbericht dat hier woensdagochtend het elektronische brievenbusje binnenzeilde. [Dit] „onderzoek bevestigt”, stond daaronder, „dat mannen en vrouwen geneigd zijn verschillende navigatiestrategieën te kiezen en dat mannen efficiënter navigeren dan vrouwen.”

Het riep het beeld op van mateloos dwaalzuchtige vrouwen, al dan niet in auto’s. Dus het wetenschappelijke artikel erbij gezocht, in Memory & Cognition (22 mei). Dat begint met de constatering dat mensen op verschillende manieren naar een vergaderlocatie kunnen lopen: via een kortere weg door een gebouw of via een route die iemand regelmatig loopt, maar die eigenlijk ‘om’ is. Dat laatste klinkt een beetje dommig. Doen vrouwen dat vaker dan mannen? Wat is er onderzocht?

Welnu: de onderzoekers leerden enkele tientallen studenten door een soort doolhof in een virtuele omgeving op een beeldscherm te ‘lopen’, langs allerlei objecten (een stoel, een bal). De studenten moesten een vaste route volgen; shortcuts waren geblokkeerd. Na die oefenfase volgden er opdrachtjes als: loop van de stoel naar de bal. De shortcuts waren nu wél beschikbaar en de mannelijke studenten bleken die vaker te gebruiken en sneller ter bestemming te komen dan vrouwelijke studenten.

Maar dat kan ook komen, schrijven de onderzoekers zelf al, doordat die jongens meer ervaring hadden met virtuele omgevingen dan de meisjes: de jongens speelden vaker games, daar hadden de onderzoekers naar gevraagd. Deze jongens navigeerden dus efficiënter in het soort omgeving waar ze veel vaker waren geweest. Toch minder spectaculair.