Gesloten liveblog

Teruglezen: Machtsgreep Froome in Giro, Dumoulin blijft tweede

Vandaag was de Koninginnenrit van de Ronde van Italië. Lees alle ontwikkelingen terug in dit blog.

In een enerverende etappe heeft Chris Froome de macht gegrepen in de Giro d’Italia. Tachtig kilometer reed hij in zijn eentje, weggesprongen op het grindpad van de loodzware Colle delle Finestre. Niet Simon Yates, maar Froome is nu de man die tussen Tom Dumoulin en een tweede Girozege op rij staat. Yates knakte al vroeg en speelde al snel geen rol van betekenis meer.

Froome gaat de voorlaatste etappe in met veertig seconden voorsprong op Dumoulin. Het wordt een flinke taak voor Dumoulin om tegen de sterke Sky-trein van Froome op te vechten en de seconden nog terug te pakken. Zaterdag wacht opnieuw een heel zware bergetappe, met drie beklimmingen van de eerste categorie.

En Simon Yates is binnen

38 minuten en 50 seconden was de schade uiteindelijk. Simon Yates leek zo onbedreigd richting de Girozege te gaan, maar verloor al bij de eerste de beste demarrage de aansluiting en vond die nergens meer terug. Zijn pijnlijke dag zorgt ervoor dat hij van de eerste naar de achttiende plek in het algemeen klassement zakt.

Froome onder vergrootglas door salbutamolzaak

Er zal door de buitenwereld kritisch worden gekeken naar de wonderlijke wederopstanding van Froome in deze Giro, waarin hij - op een uitschieter op de Zoncolan - toch niet in beste vorm leek. Dat heeft alles te maken met de slepende zaak rond zijn gebruik van het astmamiddel salbutamol. Eind 2017 werd hij betrapt op een hoeveelheid die twee keer hoger was dan toegestaan. 1.000 nanogram per milliliter mag, zonder dispensatie van een arts. In Froomes geval ging het over 2.000 nanogram.

Hij mocht bewijzen hoe die hoge concentratie in zijn urine kwam, anders dreigt een schorsing. Maar Froome en ploeg Sky hebben het voor elkaar gekregen dat moment vooruit te schuiven. Daardoor mag hij starten waar hij wilde. Dus ook de Giro. Dus ook de Tour, die hij ook weer wil rijden.

Froome zal na deze overwinning ongetwijfeld nog meer onder het vergrootglas komen te liggen.

Column Hugo Camps

Onze columnist Hugo Camps schreef mee met de enerverende etappe. Over de pijnbodem van Simon Yates, het rotsvaste zelfvertrouwen van Tom Dumoulin en de donkere sluier rond de machtsgreep van Chris Froome.

Lees de column: Bevlekte trui.

Video: de finish van Froome

Beelden van de finish van Froome, die na een solo van tachtig kilometer de koninginnenrit van de Giro wint en meteen de macht in het klassement grijpt.

Froome wint etappe 19 en pakt de roze trui, maar wat een slijtageslag was het vandaag 😮! Hier zal nog veel over gepraat worden! #Giro #Giro101 pic.twitter.com/zXaCqVGkwf

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) May 25, 2018

De nieuwe top van het klassement

40 seconden is de achterstand van Dumoulin op Froome met nog één echte etappe te gaan - de laatste is traditioneel een veredeld ererondje. Thibaut Pinot is opgeklommen naar de derde plek op 4 minuut 17 van Froome.

Als Froome de Giro wint, heeft hij alle grote wielerrondes ten minste één keer gewonnen. De Tour de France won hij al vier keer (2013, 2015, 2016, 2017), de Vuelta won hij eenmaal (2017).

Een speciale vermelding voor een andere Nederlander: Sam Oomen, ploeggenoot van Dumoulin bij Sunweb, komt de toptien binnen.

🇮🇹#Giro101 @georgenbennett moved up to 9th overall 👊💪. Another stage through the Alps tomorrow. pic.twitter.com/4OBqrhfSsU

— LottoNLJumbo Cycling (@LottoJumbo_road) May 25, 2018

De rituitslag

Dit is de toptien van een spraakmakende negentiende etappe van de Giro.

Top-12 on Stage 19 #Giro101 pic.twitter.com/vHPMjeMjFC

— the Inner Ring (@inrng) May 25, 2018

Froome nieuwe leider in klassement

Chris Froome is de nieuwe leider in de Giro. Tom Dumoulin komt als vijfde over de streep op 3.22. Dat betekent dat hij in de laatste etappe van morgen 37 seconden moet goedmaken op Froome voor titelprolongatie.

Froome wint na een solo van tachtig kilometer

Na een heroïsche etappe komt Chris Froome als eerste aan in Bardonecchia. De Brit sprong op tachtig kilometer van de streep weg bij Dumoulin en de andere favorieten. In zijn eentje reed hij de rest van de etappe op kop, zijn voorsprong op Dumoulin groeide. Na ruim vijf uur fietsen pakt hij zijn tweede etappewinst. Kan Dumoulin het roze nog pakken?

Het laatste deel

Nog anderhalve kilometer voor Froome. De voorsprong op Dumoulin blijft 3.15 minuut. Kan hij nog dichterbij komen of pakt Froome het roze?

Pinot rijdt weg bij Dumoulin

De Fransman Thibaut Pinot (vijfde) rijdt weg bij Tom Dumoulin. Pinot kan na deze etappe op de derde plek staan in het klassement, door het wegvallen van Domenico Pozzovivo. De voorsprong van Froome op Dumoulin is volgens de gps 3.13 minuut, waardoor Froome virtueel in het roze rijdt.

De laatste klim

Chris Froome begint aan de laatste col. Nog zeven kilometer te gaan voor de Brit, op weg naar Bardonecchia. Op tachtig kilometer van de streep reed Froome weg bij Tom Dumoulin, en zag zijn voorsprong oplopen. Op de laatste klim wordt beslist wie morgen in de roze trui mag beginnen aan de voorlaatste etappe van de Giro d'Italia.

Froome loopt uit op Dumoulin

Froome lijkt niet te stoppen. Met nog 10 kilometer te gaan is zijn voorsprong op het groepje van Dumoulin gegroeid naar 3.30 minuut. Daardoor heeft hij in het virtuele klassement nu meer dan een halve minuut voorsprong op Dumoulin. Op naar de laatste klim van de dag.

Voorsprong Froome blijft 3 minuten

De voorsprong van Chris Froome op het groepje met Tom Dumoulin blijft rond de drie minuten. Over tien kilometer begint de Brit aan de laatste klim van de dag. Draagt Dumoulin na vandaag het roze, of zien we hier de ultieme wederopstanding van Froome?

Morgen opnieuw een zware etappe

Ook morgen wacht de renners nog een bergrit, in de voorlaatste etappe. Drie beklimmingen van de eerste categorie zullen hoe dan ook een spectaculaire ontknoping vormen van deze Giro.

Parcours van de 20ste etappe van de Giro d'Italia. Infographic via ANP.

Top klassement op zijn kop

Door de aanval van Froome en het snelle lossen van rozetruidrager Yates is de top vijf van het klassement volledig omgegooid. Yates verdwijnt, Froome klimt (voorlopig) naar de tweede plek. De Italiaan Domenico Pozzovivo (derde) rijdt op achterstand van concurrent Thibaut Pinot, die opschuift van vijf naar drie. En Dumoulin natuurlijk virtueel in het roze, maar nog maar net.

Froome wist overigens in een tunnel ternauwernood een motorrijder te ontwijken die onderuit was gegaan.

Oei, Froome moet even uitwijken voor een gevallen motor... #Giro #Giro101 pic.twitter.com/XjhQJwvcY6

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) May 25, 2018

Risicovol dalen

Froome pakt in de afdaling nog even 'een gelletje', terwijl hij op de stang van zijn fiets zit. Dumoulin virtueel nog net in het roze.

Gaat Froome nog breken?

De wederopstanding van Froome is wonderlijk. Al twee uur rijdt hij hard op kop, maar hij lijkt nog steeds niet te breken. De voorsprong op Dumoulin groeit zelfs naar 2.20 minuut. Zo blijven er virtueel nog maar 32 seconden voorsprong over in het algemeen klassement. Nog twee kilometer tot de top in Sestriere.

Froome rijdt twee minuten voor

Bij een tussensprint wordt de tijd geklokt. Froome loopt in zijn eentje uit op een groepje van vijf met Dumoulin: twee minuten is het verschil. Dat betekent dat Dumoulin nog een kleine minuut voorsprong houdt op de Brit in het virtuele klassement.

Simon Yates lijdt. Zijn achterstand op Froome is opgelopen tot 18.30.

Zo ziet de rest van de etappe eruit

Een overzicht van de Koninginnenrit in de Giro. Nog twee gecategoriseerde beklimmingen - de Sestrière en de Bardonecchia - staan de renners te wachten. Aankomst, zoals zo vaak deze Giro, bergop.

Parcours 19de etappe Giro d'Italia. Infographic ANP

Froome loopt uit

In de afdaling van de Finestre neemt Froome risico. Hij loopt uit op het groepje met Dumoulin, het verschil nu 1.23 volgens de gps. De virtuele voorsprong van Dumoulin op de Sky-kopman slinkt naar ongeveer anderhalve minuut.

Video: Dumoulin voorspelde aanval Froome al

Chris Froome zou een paar mannen vooruit sturen en daarna alles of niets gaan spelen in de Koninginnenrit, voorspelde Dumoulin voor de etappe. Die voorspelling blijkt te kloppen.

Froome als eerste boven op Finestre

Froome bereikt als eerste de top van de Colle de Finestre. Dumoulin, Pinot, Carapaz en Lopez Moreno volgen op 42 seconden. Nog 70 kilometer te gaan.

Yates definitief weg, gat Froome blijft gelijk

Simon Yates is gezien voor de eindoverwinning in de Giro. De Brit rijdt nu op bijna negen minuten van Froome. Er komen nog twee beklimmingen na de top van de Finestre, één van de derde en één van de eerste categorie.

Het gat van Froome op het groepje Dumoulin (Pinot, Carapaz, Moreno) blijft rond de veertig seconden.

Video: het moment dat Froome ervandoor ging

Hier zette Chris Froome aan, zes kilometer voor de top van de Finestre. Dumoulin rijdt inmiddels op 25 seconden.

Froome gaat alleen door! Wat een explosieve aanval! #Giro #Giro101 pic.twitter.com/pK7AlSZxqJ

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) May 25, 2018

De tussenstand

Froome heeft volgens de ietwat onbetrouwbare gps een voorsprong van rond de vijftien seconden op een groepje met Dumoulin, Thibaut Pinot (vijfde in klassement) en Richard Carapaz (negende). Domenico Pozzovivo (derde) rijdt daar weer vijftig seconden achter. Yates is definitief gezien en rijdt op 5.30 van Froome.

In het klassement heeft Froome een achterstand van iets minder dan drie minuten op Dumoulin.

Froome geeft weer gas en is weg

Het grootste gevaar voor Dumoulin gaat nu van Chris Froome komen, die wonderlijk de goede vorm lijkt te hebben gevonden na tweeënhalve matige weken. Lang was de overwinning op de machtige Zoncolan het enige hoogtepunt voor Froome.

Hij trekt er zes kilometer voor de top van de Finestre, op het grindpad, nog een keer aan, krijgt Dumoulin eerst mee (en Pozzovivo, de nummer drie van het klassement, niet), maar is er daarna alleen vandoor. Hij slaat een klein gat.

Dumoulin rijdt al virtueel in roze

Tom Dumoulin heeft in een groepje aangevoerd door Team Sky van Chris Froome al een gat van twee minuten geslagen op concurrent Simon Yates. De Brit was tweeënhalve week onaantastbaar, maar voor hem lijkt de Giro iets te lang te duren.

Donderdag verloor hij al de helft van zijn 56 seconden voorsprong op Dumoulin, op de zware Colle delle Finestre is die voorsprong verdampt. Dumoulin rijdt twee minuten voor op het groepje met Yates. En de etappe duurt nog 80 kilometer.

Sky driving the pace, Dumoulin and Pozzovivo following them. Yates now at 2mins, 82km to go

— the Inner Ring (@inrng) May 25, 2018