Lira

Turkse munteenheid blijft niet overeind ondanks renteverhoging met 3 procent door de centrale bank

De Turkse munt zakte donderdag opnieuw in, hoewel de Turkse centrale bank woensdag het belangrijkste rentetarief verhoogde. De centrale bank probeerde zo de duikeling van de Turkse munt, de lira, een halt toe te roepen. Direct na het rentebesluit volgde een bescheiden herstel, maar dat was donderdag alweer deels verloren gegaan. De Turkse lira was drie jaar geleden nog 34 eurocent waard, maar daalde sindsdien gestaag. Vooral de afgelopen weken daalde de munt flink in waarde, onder meer na rapporten over de oververhitting van de Turkse economie en de torenhoge inflatie. Er leven zorgen over de onevenwichtige en kredietgedreven groei in Turkije, die voornamelijk het gevolg is van overstimulering door de regering. De centrale bank verhoogde het belangrijkste rentetarief 3 procentpunt tot 16,5 procent. President Recep Tayyip Erdogan is fel gekant tegen hoge rentes, die volgens hem juist leiden tot hoge inflatie. (NRC)