Kim Jong-un staat nog steeds open voor ontmoeting Trump

De Amerikaanse president Trump maakte donderdag bekend zich terug te trekken uit de veelbesproken ontmoeting met Kim.

Een Japanse nieuwsuitzending over Trump en Kim.
Een Japanse nieuwsuitzending over Trump en Kim. Foto Eugene Hoshiko/AP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un staat nog steeds open voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dit heeft zijn onderminister van Buitenlandse Zaken donderdagnacht bekendgemaakt, nadat Trump die dag de veelbesproken top per brief afzegde.

De top stond gepland op 12 juni in Singapore. Het zou de eerste keer zijn dat een zittende Amerikaanse president een Noord-Koreaanse leider zou ontmoeten. In een verklaring zei de onderminister dat het land openstaat voor het oplossen van problemen.

“We hadden hoge verwachtingen van Trumps inspanningen, die niet te vergelijken zijn met die van welke vorige president dan ook, om een ontmoeting met Noord-Korea te laten plaatsvinden. We zullen de Verenigde Staten nogmaals laten weten dat we problemen willen oplossen. Wanneer dan ook en hoe dan ook.”

Twitter avatar JChengWSJ Jonathan Cheng N. Korea has just published the English-language version of its statement on Trump’s pullout from the Singapore summit. https://t.co/wjri8Q0I3X
Er was al verbazing dat Trump en Kim aan tafel zouden zitten. De verhoudingen tussen Trump en Kim waren altijd al ambivalent.

De laatste druppel

President Trump zegde de top af vanwege “enorme woede en vijandigheid” van de Noord-Koreaanse leider. De veelbesproken ontmoeting stond al langer op losse schroeven, nadat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence maandag waarschuwde voor een “ontwapening volgens het Libische model”, als een diplomatieke oplossing niet zou lukken.

Hierop noemde een Noord-Koreaanse ambtenaar Pence donderdag een idioot, en dreigde hij met een “nucleaire showdown”. Volgens een overheidsfunctionaris van het Witte Huis waren deze opmerkingen voor Trump de druppel, waarna hij de brief naar de Noord-Koreaanse leider stuurde.

NBC meldt vrijdag dat er woensdag nog “niets bekend was” was over het afzeggen van de top. Dit in tegenstelling tot het Witte Huis dat zei dat er al twee dagen werd gespeculeerd over het afzeggen. De zender citeert meerdere functionarissen die zeiden dat de Amerikaanse president “Kim de pas probeerde af te snijden” door de eerste te zijn die het overleg afzegde.