Kabinet biedt rijksambtenaren meer loon

Ambtenaren De voorgestelde loonsverhoging ligt net boven de gemiddelde cao-stijging van de afgelopen twee maanden. Vakbonden beraden zich nog op het bod. Hun acties gaan voorlopig door.

Minister Ollongren vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.
Minister Ollongren vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. Foto Bart Maat/ANP

Het kabinet biedt landelijke ambtenaren een loonsverhoging aan van 2,75 procent vanaf juli. Dat maakte minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

Vakbonden beraden zich nog op het aanbod, lieten ze vrijdag weten. Zij eisen al sinds de start van de cao-onderhandelingen in december een loonstijging van 3,5 procent voor de ambtenaren. Tot nu toe deed Ollongren geen tegenbod. Ambtenaren houden sinds deze week acties en kortdurende werkonderbrekingen om het kabinet onder druk te zetten.

Ollongren stelt aan de bonden voor een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor drie jaar af te spreken, met – uitgespreid over deze drie jaar – een structurele loonstijging van 7 procent. Onder de cao vallen 120.000 ambtenaren bij onder meer ministeries, Rijkswaterstaat en de Belastingdienst.

Oproep loonsverhoging

De vijf vakbonden gaan door met hun acties terwijl ze zich beraden op het bod van Ollongren. Maandag is er een werkonderbreking door zo’n tachtig werknemers van een gevangenis in Alphen aan de Rijn.

Ollongren zegt in een verklaring dat ze „een mooi bod” heeft gedaan. „We bieden meer dan de markt nu gemiddeld doet.” Met 2,75 procent ligt haar loonbod inderdaad net boven de gemiddelde cao-loonstijging van 2,6 procent in de afgelopen twee maanden, blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN.

Een half jaar geleden riep premier Rutte het bedrijfsleven op de lonen te verhogen. Ook De Nederlandsche Bank en het IMF zeggen al langer dat er in Nederland meer ruimte is voor loonstijgingen.

Lees ook het achtergrondverhaal over de impasse tussen Ollongren en de bonden: Geen serieus loonbod? Dan dreigt een ambtenarenstaking