Premier Ierland: referendum is stille revolutie

Als het verbod op abortus wordt opgeheven, kunnen vrouwen tot twaalf weken in de zwangerschap een abortus krijgen.

Een vrouw een campagnebord voor de 'ja'-zijde bij het Ierse referendum over abortus, vrijdag in de Ierse hoofstad Dublin.
Een vrouw een campagnebord voor de 'ja'-zijde bij het Ierse referendum over abortus, vrijdag in de Ierse hoofstad Dublin. Foto Max Rossi / Reuters

De eerste resultaten van het Ierse referendum over abortus laten tot nu toe een duidelijke stem voor de aanpassing van de abortuswet zien. Dat schrijft de Ierse krant The Irish Times zaterdag. Uit de eerste officiële tellingen blijkt dat een meerderheid van de kiezers voor de grondwettelijke verandering heeft gestemd. Premier Leo Varadkar sprak van een “stille revolutie”.

Het grootste ‘tegen’-kamp gaf zaterdagochtend haar verlies in het referendum al toe: “De Ieren hebben de balans opgemaakt en de uitslag is duidelijk”, aldus een woordvoerder van Save the 8th, dat campagne voerde tegen de wetswijziging. Als het verbod op abortus wordt opgeheven, kunnen vrouwen tot twaalf weken in de zwangerschap een abortus krijgen.

Twitter avatar rtenews RTÉ News “What we have seen today is a culmination of a quiet revolution that’s been taking place in Ireland ” - Taoiseach Leo Varadkar https://t.co/sPxnsVWEA7

Exitpoll

Vrijdagnacht bleek uit de eerste exitpoll dat de Ieren met een ruime meerderheid hebben gestemd voor afschaffing van het grondwettelijke verbod op abortus. Uit de peiling van de Irish Times en Ipsos MRBI bleek dat 68 procent van de Ierse kiezers voor versoepeling van de abortuswetgeving zou hebben gestemd, en 32 procent tegen.

Kiezers konden zich bij het referendum uitspreken over de vraag of ze af willen van een amendement bij de Ierse grondwet uit 1983, waarin een ongeboren kind en de moeder gelijke rechten wordt toegekend op het leven. Het verbod op abortus dat daaruit voortvloeit werd in 2013 versoepeld voor gevallen waarin het leven van de zwangere vrouw in gevaar is.

Lees ook de reportage van correspondent Melle Garschagen: Als abortus mag, zijn de Ieren van God los

De opkomst ligt volgens waarnemers hoog voor een referendum: volgens de publieke omroep RTE overtreft de opkomst mogelijk die van 61 procent bij de volksraadpleging in 2015, toen Ierse kiezers stemden voor de legalisering van het homohuwelijk. Bij diverse stembureaus stonden kiezers in de rij in de hete zon.

Volgens de Ierse premier Leo Varadkar, die voorstander is van de wetswijziging, is de hoge opkomst mogelijk “een goed teken”.

Echtscheiding

Ierse kiezers stemden in 1995 nipt voor de legalisering van echtscheiding. In 2015 was Ierland het eerste land dat het homohuwelijk per referendum goedkeurde. De kwestie van abortus verdeelt het katholieke Ierland echter in hoge mate.

Het tellen van de stemmen begint op zaterdagochtend, en de definitieve uitslag van het referendum over abortus wordt in de loop van de morgen verwacht.

Lees ook: Zelfs kleuters kunnen democratisch zijn