Erwin Olaf schenkt groot deel oeuvre aan Rijks

Kunstmarkt

V.l.n.r. Joy (1993, overdracht kerncollectie Erwin Olaf, 2018); zelfportret I Am (2009, aankoop met steun van de BankGiro Loterij, 2018); Hope 5 (2007, aankoop met steun BankGiro Loterij, 2018)
Foto’s Erwin Olaf / Collectie Rijksmuseum Amsterdam
Foto’s Erwin Olaf / Collectie Rijksmuseum Amsterdam
V.l.n.r.: Joy (1993, overdracht kerncollectie Erwin Olaf, 2018); zelfportret I Am (2009, aankoop met steun van de BankGiro Loterij, 2018); Hope 5 (2007, aankoop met steun BankGiro Loterij, 2018)

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft de belangrijkste 500 werken uit het oeuvre van fotograaf Erwin Olaf verworven. Het gaat om bijna 500 foto’s en daarnaast video’s, boeken, tijdschriften en posters. Het overgrote deel betreft een schenking, een klein deel is voor 200.000 euro door het museum aangekocht.

In een persbericht omschrijft het museum de schenking als de ‘kerncollectie’ uit het oeuvre van de 58-jarige fotograaf. In de toekomst zal het museum in overleg met Olaf elke twee jaar bepalen wat voor nieuw werk aan de verzameling kan worden toegevoegd.

Olaf laat weten dat zijn lange relatie met het museum de reden voor zijn schenking is. Als scholier werd hij tijdens een schoolreisje gegrepen door het museum en de collectie. Het museum verzamelde zijn werk al, en twee jaar geleden maakte Olaf voor het Rijks een expositie van de kostuumcollectie van het museum.

Het Rijksmuseum beheert de nationale fotocollectie van zo’n 200 duizend foto’s. Volgens directeur Taco Dibbits hoort Olaf daarin thuis. „Hij is een van de belangrijkste fotografen van het laatste kwart van de twintigste eeuw”. Volgend jaar juli opent in het museum een door Dibbets samengestelde tentoonstelling, waarin Olafs foto’s in samenhang met de collectie Hollandse Meesters worden getoond.

Olaf, een voorvechter van homo-emancipatie, werd bekend in de jaren tachtig met provocerende en kinky foto’s, met barokke verkleedpartijen, dikke vrouwen in bondage, en hier en daar een erectie. Later werd zijn werk meer ingetogen en maakte hij internationaal naam met melancholieke portretseries in jaren-vijftig-decors. De afgelopen jaren portretteerde Olaf diverse keren koning Willem-Alexander en zijn gezin.

Naast de tentoonstelling in het Rijks krijgt Olaf volgend jaar, ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag, ook exposities in het Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag.

Correctie: In een eerdere versie van dit verhaal werd de directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbets genoemd, dit moet Dibbits zijn. Het is aangepast.