Dodelijk ongeluk

Rapport: zelfrijdende auto Uber remde niet en zag geen persoon

De zelfrijdende auto van Uber die in maart een vrouw in de Amerikaanse staat Arizona doodreed, herkende haar niet als voetganger. Ook remde de auto niet. Dat concludeerde de Nationale Vervoersveiligheidsraad donderdag in een voorlopig onderzoeksrapport. De radar van de auto zag de vrouw zes seconden voor de botsing. Software herkende haar echter als een „onbekend object, een auto, en daarna als een fiets”. Net voor de botsing besloot de auto tot een noodstop. Volgens Uber was de noodstop echter uitgeschakeld om „grillig voertuiggedrag” te voorkomen. Er zat wel iemand achter het stuur, maar zij reageerde te laat. Ze keek naar het bedieningspaneel. Uber Technologies is intussen gestopt met tests met zelfrijdende auto’s. Het heeft nog niet op het onderzoeksrapport gereageerd. (Reuters)