Debatcentrum beklad vanwege komst Forum voor Democratie

Bij de Rode Hoed in het centrum van Amsterdam zijn ramen vernield en deuren beklad.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet tijdens een signeersessie van zijn nieuwe boek.
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet tijdens een signeersessie van zijn nieuwe boek. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Bij debatcentrum De Rode Hoed aan de Amsterdamse Keizersgracht zijn donderdagnacht ramen ingegooid en deuren beklad. Beeld daarvan is te zien bij stadszender AT5.

Op de deuren van het pand staat met roze spuitverf ‘Fuck FVD’ en ‘Geen Fascisme’ geschreven. Vrijdagavond spreekt de Britse Europarlementariër Dan Hannan daar op uitnodiging van Forum voor Democratie. De conservatieve politicus is volgens de aankondiging van het evenement ‘één van de architecten achter de Brexit’.

Een woordvoerder van het debatcentrum zegt dat vrijdagochtend direct aangifte is gedaan van de vernielingen. De voordeuren van De Rode Hoed zijn inmiddels schoongemaakt en het gebroken glas wordt vervangen. Vernielingen van deze aard komen zeer zelden voor, zegt ze. “Ik heb de laatste keer in ieder geval niet paraat.”

De komst van Hannan en Forum voor Democratie gebeurt buiten de eigen programmering van De Rode Hoed om, zegt de woordvoerder. Het debatcentrum verhuurt zalen, zoals vrijdagavond aan de initiatiefnemers van de Renaissancelezing. “Dat is direct het bestaansrecht van de Rode Hoed. Dat we plaats bieden aan verschillende programma’s met verschillende meningen en thema’s.”

In september vorig jaar bekladde het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front de voordeur van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet

Het incident van donderdagnacht heeft verder geen consequenties voor voortgang van de lezing vrijdag. Er was al beveiliging in en om het pand ingezet, en daar blijft het bij. Op Facebook heeft de organisatie ‘Bezorgde Amsterdammers‘ aangekondigd op de stoep van de Rode Hoed te willen demonstreren.