Buitenlandse Zaken

Nederlandse jihadist zit in Irak celstraf van acht jaar uit

De Nederlander die vastzit in een Iraakse gevangenis, zit daar een celstraf van acht jaar uit. Hij is veroordeeld op basis van de antiterreurwet. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Wanneer de man is veroordeeld kan het ministerie niet zeggen, alleen dat het al even geleden is. Voor zover bekend is deze man de enige Nederlander die in een Iraakse cel zit voor mogelijke terreurdaden. Hij krijgt consulaire bijstand van het consulaat in de Iraaks-Koerdische stad Arbil. Volgens de inlichtingendienst AIVD zijn de laatste jaren circa driehonderd Nederlanders „met jihadistische intenties” naar Irak en Syrië gereisd. Van hen zijn er zo’n 75 omgekomen en ongeveer vijftig teruggekeerd. Woensdag werd een Belgische Syriëganger ter dood veroordeeld na een flitsproces. (ANP)