Britse minister Boris Johnson praat 18 minuten met neppremier uit Armenië

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zal voortaan beter opletten als hij de telefoon opneemt. Donderdag doken geluidsfragmenten op van een gesprek tussen Johnson en een man die zich voordoet als de onlangs in Armenië verkozen interim-premier Nikol Pasjinian. In het gesprek, meer dan achttien minuten lang, bespreken de mannen gevoelige onderwerpen als de vermoedelijke Russische betrokkenheid bij de aanslag op dubbelspion Skripal.

In het begin spreken de mannen over de ontmoeting tussen Pasjinian en de Russische president Poetin, die volgende week plaatsvindt. De man die zich voordoet als de Armeense premier zegt: „Ik moet goed voorbereid zijn. Ik hoop dat Poetin me niet vergiftigt met zenuwgas.” Johnson reageert met een ongemakkelijk lachje.

Dan probeert de ‘premier’ informatie aan Johnson te ontfutselen, onder meer over de aanslag op dubbelspion Skripal en zijn dochter. De Britse minister is duidelijk in de veronderstelling dat hij echt de Armeense premier aan de telefoon heeft als hij hem toevertrouwt binnenkort meer bewijs tegen Rusland te openbaren.

Twee Russische mannen, Aleksej Stoljarov en Vladimir Koeznetsov, zitten achter het neptelefoontje. Hoe zij Johnson aan de telefoon kregen, is niet duidelijk.

Stoljarov en Koeznetsov zeggen zelfstandig te werken en geen opdrachten aan te nemen. Maar er zijn critici die vermoeden dat de grappenmakers banden hebben met Russische inlichtingendiensten.

De Britse premier May reageerde donderdag geschrokken op de geluidsfragmenten. (NRC)