Basisscholen

Anti-pestprogramma’s leiden vaak niet tot minder pesten

Foto HH

Anti-pestprogramma’s op basisscholen werken vaak niet tegen pesten. Dat blijkt uit het onderzoek Wat Werkt Tegen Pesten?, waarin vijf universiteiten en het Trimbos-instituut de werking van zeven programma’s hebben getoetst. Drie van de zeven blijken ineffectief, waaronder de Kanjertraining, die op 2.500 scholen wordt gebruikt. Het is voor het eerst dat het effect van de programma’s op het tegengaan van pesten is onderzocht. In 2013 wilden toenmalige staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) en kinderombudsman Marc Dullaert het gebruik van anti-pestprogramma’s nog verplicht stellen. Dat voorstel haalde toen geen Kamermeerderheid. Het ministerie stelde wel een lijst op: dertien programma’s werden ‘kansrijk’ geacht. (NRC)