Amnesty International

‘Militairen en militie in Nigeria verkrachten vrouwen die zijn ontkomen aan terreurgroep Boko Haram’

Foto Reuters

Duizenden vrouwen en meisjes die wisten te overleven onder het regime van Boko Haram, werden daarna misbruikt door Nigeriaanse veiligheidstroepen. Dat stelt Amnesty International in een donderdag verschenen rapport. Militairen en leden van de zogeheten Civilian Joint Task Force plaatsten de vrouwen in afgelegen kampen. Daar werden zij verkracht, soms in ruil voor voedsel. De anonieme vrouw op de foto was een van de slachtoffers. Onderzoek bevestigt ook dat sinds 2015 duizenden Nigerianen door honger zijn omgekomen in de kampen . Nadat het regeringsleger in 2015 gebieden op Boko Haram heroverde, moesten dorpelingen naar de kampen gaan. Het leger ontkent. In april werden drie functionarissen van Unicef tot persona non grata verklaard na soortgelijke beschuldigen. (NRC)