Weinstein aangeklaagd wegens verkrachting en aanranding

Zeven maanden na het begin van zijn val, heeft de Amerikaanse filmproducent zich deze vrijdag aangegeven bij de politie. Hij wordt beschuldigd van verkrachting en gedwongen orale seks.

Weinstein geeft zich aan bij de politie in New York.
Weinstein geeft zich aan bij de politie in New York. Foto Kevin Hagen/AFP

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein is vrijdag in New York gearresteerd wegens twee aanklachten van seksueel misbruik. Zeven maanden na het begin van zijn spectaculaire val wegens beschuldigingen van seksueel wangedrag door tientallen vrouwen, die aanleiding gaf tot de wereldwijde #MeToo-beweging, wordt Weinstein juridisch vervolgd.

De openbare aanklager in Manhattan heeft hem in staat van beschuldiging gesteld wegens verkrachting en aanranding van twee vrouwen, onder wie de zangeres Lucia Evans. Zij beschuldigt de filmproducent ervan haar te hebben gedwongen tot orale seks tijdens een zakelijke ontmoeting in 2004. De vermeende verkrachting van het andere slachtoffer zou hebben plaatsgevonden in 2013.

Weinstein gaf zich vrijdagochtend aan bij de politie. Volgens aanklager Joan Illuzi gebruikte hij “zijn positie, geld en macht om jonge vrouwen in situaties te lokken waarin hij ze kon misbruiken”, zei ze tijdens een hoorzitting bij een rechtbank in New York. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot een celstraf van vijf tot 25 jaar.

Weinstein, die in handboeien werd voorgeleid, ontkent schuldig te zijn, bevestigde zijn advocaat Benjamin Brafman. Hij is op borgtocht vrijgelaten, voor een borgsom van 1 miljoen dollar. Hij moet een enkelband dragen en mag de staten New York en Connecticut niet verlaten. Hij heeft zijn paspoort ingeleverd.

70 vrouwen

De juridische aanklachten tegen de 66-jarige filmproducent na een maandenlang onderzoek vormen een mijlpaal in zijn baanbrekende zaak, die hem zijn bedrijf en zijn status hebben gekost. In totaal is Weinstein sinds oktober vorig jaar door meer dan 70 vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, na jarenlange geruchten over wandaden. Onder hen zijn bekende actrices als Ashley Judd, Salma Hayek en Uma Thurman, maar ook onbekende werknemers van zijn voormalige productiemaatschappij, Weinstein Co.

Naar aanleiding van de aantijgingen tegen Weinstein traden honderden vrouwen naar voren met hun eigen ervaringen met seksuele intimidatie – en pogingen hen stil te houden. Dat heeft geleid tot een wereldwijde doorbraak bij het terechtwijzen van mannen in machtsposities die zich schuldig maken aan seksueel misbruik en hun slachtoffers daarover het zwijgen proberen op te leggen.

Weinstein ontkent

Weinstein ontkent dat hij zich ooit schuldig heeft gemaakt aan „seks zonder wederzijdse instemming”. Maar het bestuur van productiemaatschappij Weinstein Co. heeft hem ontslagen. In maart heeft het bedrijf faillissement aangevraagd. Ook is Weinstein, tot vorig jaar een van de machtigste mannen in Hollywood, geroyeerd door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie van de Oscars.

Bovendien hebben de aantijgingen tegen Weinstein geleid tot een stortvloed aan beschuldigingen van seksueel wangedrag aan het adres van tientallen andere mannen in de wereld van amusement, media, de overheid en het bedrijfsleven. Meer dan 70 van hen zijn in diskrediet geraakt en hebben hun positie verloren, onder wie de acteur Kevin Spacey, de Amerikaanse senator Al Franken en tv-presentator Matt Lauer.

Lees ook: Iedereen fluisterde over Weinstein, niemand sprak

Donderdag nog bood de acteur en Oscarwinnaar Morgan Freeman (onder andere bekend van Clint Eastwoods Million Dollar Baby) zijn excuses aan na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door acht vrouwen. Hij zou onder meer een productie-assistente bij een van zijn films ongewenst hebben betast en suggestieve opmerkingen hebben gemaakt. „Het was nooit mijn bedoeling” vrouwen een ongemakkelijk gevoel te geven, liet Freeman weten.

Zelfde advocaat als DSK

Behalve in New York wordt de zaak-Weinstein ook in Los Angeles en in Londen onderzocht. Hij wordt juridisch bijgestaan door Brafman, een advocaat die eerder de baas van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn (DSK), vertegenwoordigde na een aanklacht dat de Fransman een kamermeisje in een hotel in New York zou hebben aangerand in 2011. Die zaak werd geseponeerd.

Vrouwen die Weinstein hebben beschuldigd, reageerden donderdag positief op het nieuws over zijn vervolging. Slachtoffers zijn daarmee „een stap dichter bij gerechtigheid”, zei Rose McGowan, een van de eerste actrices die Weinstein beschuldigden van verkrachting, tegen persbureau AP. „Eén overwinning is een overwinning voor ons allemaal.”