Zembla

UMC trekt toegangsverbod voor journalist weer in

Zembla-journalist Ton van der Ham mag toch het UMC Utrecht weer in. Het toegangsverbod dat Van der Ham vorige week kreeg is opgeheven. Dat meldt het ziekenhuis woensdag in een verklaring op zijn site. Volgens het ziekenhuis is door het toegangsverbod „ongewenst de indruk ontstaan dat het UMC Utrecht de persvrijheid heeft willen beteugelen”. Dat was niet de bedoeling, aldus het UMC. Dinsdagavond dreigde BNNVARA nog met een kort geding om het toegangsverbod te laten opheffen.

Van der Ham kreeg vorige week donderdag te horen dat hij het UMC Utrecht een jaar lang niet meer in mocht. Reden daarvan was een ruzie die vorige maand ontstond tussen de journalist en het UMC. Tijdens een lezing in het ziekenhuis zou Van der Ham zonder toestemming filmopnames hebben gemaakt. (NRC)