Turkse lira

Turkse centrale bank verhoogt het belangrijkste rentetarief

De Turkse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief verhoogd om zo de duikeling van de Turkse munt, de lira, een halt toe te roepen. Het belangrijkste tarief gaat met 3 procentpunt omhoog tot 16,5 procent, zo maakte de centrale bank na spoedberaad woensdag bekend. De munteenheid is de laatste weken flink in waarde gedaald, onder meer na rapporten over de oververhitting van de Turkse economie en de torenhoge inflatie. Er leven zorgen over de onevenwichtige en kredietgedreven groei in Turkije, die voornamelijk het gevolg is van overstimulering door de regering. President Recep Tayyip Erdogan is fel gekant tegen hoge rentes, die volgens hem juist leiden tot hoge inflatie. Direct na het rentebesluit volgde een (bescheiden) herstel van de koers van de munt. (NRC)