Testvlucht

Ministerie laat geluidshinder Lelystad Airport horen

Een Boeing 737-800 van Transavia vliegt volgende week woensdag tussen 15.30 uur en 21.30 uur over Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland, Noord-Holland en Utrecht. Het ministerie van Infrastructuur heeft deze vlucht georganiseerd om bewoners van deze provincies te laten horen hoeveel geluid vliegtuigen gaan veroorzaken, als vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken vanaf Lelystad Airport. Het geluid van het toestel is niet helemaal vergelijkbaar met dat van een vakantievlucht, erkent het ministerie, omdat er geen passagiers en bagage aan boord zullen zijn. Een zwaarder vliegtuig maakt meer geluid. Het toestel vliegt zeven routes boven Nederland, zodat onder alle beoogde routes vanaf Lelystad Airport het vliegtuiggeluid te horen is. Bewoners kunnen hun bevindingen kwijt op een speciale site. (ANP)