Spanning in Giro terug na tijdwinst Dumoulin op Yates

Voor het eerst was rozetruidrager Simon Yates kwetsbaar. In de laatste kilometers reed Dumoulin bij hem weg en pakt 28 seconden tijdwinst.

Foto Bas Czerwinski/ANP

De spanning in de top van het klassement is terug na een aanval van Tom Dumoulin in de achttiende etappe van de Ronde van Italië. In de laatste twee kilometer bergop naar Prato Nevoso reed de Nederlander weg bij rozetruidrager Simon Yates en won in totaal 28 seconden. De voorsprong van de Brit, die voor het eerst deze Giro moest passen, is geslonken tot 28 seconden.

De rit werd gewonnen door de Duitse renner Maximilian Schachmann. Hij was in de laatste meters van de 198 kilometer lange etappe te sterk voor zijn medevluchters Ruben Plaza en Mattia Cannaneo. De drie renners maakten deel uit van een vroege vluchtgroep van twaalf renners, onder wie de Nederlanders Boy van Poppel en Jos van Emden.

Knappe prestatie Dumoulin

Binnen het peloton was het de Nederlander Wout Poels die als eerste er vandoor ging. Zijn kopman Chris Froome kon niet volgen, ook de andere klassementrenners bleven in hun eigen tempo rijden. Op 2 kilometer voor de meet, op het meeste steile stuk van de klim, plaatste Dumoulin zeer verrassend een versnelling. Yates en de Italiaan Pozzovivo zaten gelijk in zijn wiel. Nadat Chris Froome nog verder aanzette moest Yates lossen. Het lukte Dumoulin en Pozzovivo wel om te volgen.

Door de tijdwinst van Dumoulin is de eindzege van de Giro nog zeker niet beslist. Er volgen nog twee zware bergetappes en zondag is de slotrit in Rome. Tegenover persbureau ANP durfde de renner het verdere verloop van de Ronde van Italië niet te voorspellen.

“Vandaag was een rustig ritje, maar op het einde was het loeizwaar. Voor iedereen, hè. Maar ik kan niks zeggen over hoe het nu verder zal gaan. We gaan we het zien.”

Twitter avatar Eurosport_NL Eurosport Nederland Tom Dumoulin: “Had eerst helemaal niet door dat Yates niet kon volgen” #Giro #Giro101 https://t.co/pi5kAcInnn