Schaatsen

Oscar voor Lorentzen

Schaatser Håvard Holmefjord Lorentzen is voor zijn sterke seizoen beloond met de Oscar Mathisen Award. De Noor krijgt de prestigieuze prijs voor zijn overwinning op de 500 meter op de Olympische Spelen in Gangneung. Voor Noorwegen was het de eerste gouden olympische plak op die afstand sinds 1948. De 25-jarige Lorentzen eindigde op de 1.000 meter in Zuid-Korea kort achter de Nederlander Kjeld Nuis als tweede. Ook won hij afgelopen seizoen de WK sprint.

De schaats-Oscar ging vorig jaar naar Sven Kramer voor zijn gouden race op de 10 kilometer bij de WK-afstanden. De Fries won de prijs al eerder in 2007. De Amerikaan Eric Heiden is recordwinnaar. Hij won tussen 1977 en 1980 vier keer. In 1998 was Ådne Søndrål de laatste Noorse winnaar van de prijs, vernoemd naar Oscar Mathisen die tussen 1908 en 1914 vijf keer het WK won. (NRC)