‘Noord-Korea ontmantelt nucleaire testlocatie Punggye-ri’

Alle kernproeven die Noord-Korea heeft gedaan, vonden plaats in de bergen bij Punggye-ri. Bij de laatste proef stortte een gedeelte van het testterrein in.

Een televisie-uitzending in Zuid-Korea over de 'ontmanteling'.
Een televisie-uitzending in Zuid-Korea over de 'ontmanteling'. Foto Jeon Heon-Kyun

Noord-Korea heeft donderdag middels een serie explosies zijn enige bekende nucleaire testlocatie verwoest. Dit melden verschillende media die aanwezig waren bij de ‘ceremonie’.

Volgens het regime van Kim Jong-un is er sprake van een nucleaire ontmanteling. Onder meer de tunnels die gebruikt zijn voor kernproeven zouden zijn opgeblazen. Ook zijn verschillende gebouwen rondom de testplaats bij Punggye-ri verwoest. Vanuit deze panden observeerden onderzoekers onder meer de nucleaire testen, meldt The New York Times.

Pyongyang had voor de ontmanteling verschillende internationale media uitgenodigd en een speciaal perscentrum opgezet. Onafhankelijke onderzoekers waren niet welkom. De testlocatie bevond zich in het dunbevolkte berggebied in het noordoosten van het land. Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, kondigde de ontmanteling eerder deze maand aan.

Kim maakte vorige maand bekend kernproeven op te schorten. Kims nucleaire beloftes doen Noord-Korea geen centje pijn.

Sigaar uit eigen doos

Alle kernproeven die Noord-Korea heeft gedaan, vonden plaats in de bergen bij Punggye-ri. Bij de laatste proef werd een gedeelte van het testterrein al verwoest. De test van een waterstofbom zorgde voor het instorten van een gedeelte van het tunnelcomplex.

Critici menen dat het sluiten van Punggye-ri een sigaar uit eigen doos is, omdat de locatie al een jaar gedeeltelijk onbruikbaar was. Wel sluit de ontmanteling aan bij de belofte van Kim om te stoppen met kernproeven en rakettests. Over het opgeven van bestaande kernwapens heeft het Noord-Koreaanse regime nog geen uitspraken gedaan.

Top met Trump en Kim officieel afgezegd

Zuid-Korea en de Verenigde Staten dringen al jaren aan op de volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. Pyongyang maakte in maart voor het eerst bekend open te staan voor gesprekken over nucleaire ontmanteling. De Amerikaanse president Trump en Kim hadden afgesproken elkaar voor het eerst ontmoeten tijdens een top op 12 juni. Het belangrijkste agendapunt zou het Noord-Koreaanse nucleaire wapenprogramma zijn.

Donderdag maakte Trump via een brief gericht Kim Jong-un bekend dat de top op 12 juni niet doorgaat. Volgens de Amerikaanse president is het moment ongeschikt vanwege “enorme boosheid en openbare vijandigheid” die de afgelopen tijd geuit is. Trump zegt dat hij hoopt Kim ooit nog te ontmoeten. In de brief schrijft hij dat de dialoog tussen beide landen van belang blijft.

“Jij spreekt over je nucleaire competenties, maar die van ons zijn zo groot en machtig dat ik tot god bid dat we ze nooit hoeven in te zetten.”

Het Witte Huis maakte een gelegenheidsmunt voor de top tussen Kim en Trump. Amerikaanse blik op onderkinnen van Kim.

Kim dreigde eerder al de ontmoeting af te zeggen als de VS vasthouden aan de eis voor volledige denuclearisering. De Amerikaanse vice-president Mike Pence zei dat als er geen diplomatieke oplossing komt voor de beëindiging van Kims nucleaire wapenprogramma, het land “een ontwapening volgens het Libische model” staat te wachten. Dit kwam op hevige kritiek uit Noord-Korea te staan. Een ambtenaar noemde Pence donderdag een “idioot” en zei klaar te zijn voor “een nucleaire showdown”.