Nigeria

Hongerdood en verkrachtingen

Foto Reuters

Duizenden vrouwen en meisjes die wisten te overleven onder het regime van terreurgroep Boko Haram werden daarna misbruikt door leden van de Nigeriaanse veiligheidstroepen, die juist hadden beloofd hen te redden. Dat staat in het deze donderdag verschenen Amnesty-rapport ‘They betrayed us’.

Het rapport onthult hoe Nigeriaanse militairen en leden van de Civilian Joint Task Force – een militie waarmee het leger samenwerkt – vrouwen naar afgelegen kampen verplaatste. Daar werden zij verkracht, soms in ruil voor voedsel. De anonieme vrouw op de foto rechtsonder bevestigde in 2017 aan Amnesty-rapporteurs dat zij hiervan het slachtoffer was.

Ook verzamelde de mensenrechtenorganisatie bewijzen dat sinds 2015 duizenden Nigerianen door honger zijn omgekomen in kampen in de noordoostelijke staat Borno. De beide foto’s boven en linksonder zijn in 2016 gemaakt in zo’n kamp in Maiduguri in de staat Borno – op de foto linksonder proberen veiligheidstroepen boze vrouwen in toom te houden.

Nadat het regeringsleger in 2015 gebieden op Boko Haram heroverde, werden de bewoners van de dorpen opgedragen naar de kampen te gaan. In sommige gevallen werden de jongens en mannen van 14 tot 40 jaar gevangen gezet, net als vrouwen die alleen waren. De achtergebleven vrouwen waren aangewezen op familie-steun.

Opperbevelhebber Abayomi Olonisakin van het Nigeriaanse leger spreekt in een reactie op de Amnesty-berichtgeving van een „vals rapport over fictieve verkrachtingen”. De Nigeriaanse regering vindt het rapport niet geloofwaardig.