Mijn dochter schaamt zich voor mij

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen.

Illustratie Martien Ter Veen
Illustratie Martien Ter Veen

Moeder: „Toen ik laatst met mijn 12-jarige dochter naar een ouder-kindavond op haar middelbare school wilde, vroeg ze of ik mijn mooie, nieuwe cowboylaarzen uit wilde doen. Ze zei dat ze zich voor mij schaamt als ik die laarzen aan heb. Ik zei dat ik best rekening met haar wilde houden, maar dat ik het uittrekken van schoenen waarmee ik heel blij was, te ver vond gaan. Omdat ik vind dat een ieder mag zijn zoals hij of zij is. Bla bla bla, etc. – na lang aandringen van mijn dochter deed ik ze dus toch chagrijnig uit. De vraag is: in hoeverre moet je meebewegen met je tieners in het aanpassen van je eigen stijl om hun ‘schaamte’ te voorkomen? Toen ik haar onlangs kwam ophalen bij de hockey in een korte sportbroek vond ze dat ook al niet kunnen. Ze zit niet in een streng groepje vriendinnen, het zijn lieve meiden, ze dragen alleen allemaal hetzelfde.”

Naam is bij de redactie bekend. (Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen.)

Rekening houden

Marga Akkerman: „Veel pubers schamen zich voor hun ouders in het openbaar. En eerlijk is eerlijk, ouders sloven zich nogal eens uit. Je hebt altijd vaders die indruk willen maken met hun grapjes. Of moeders die met hun uiterlijk willen laten zien dat ze nog best meetellen ook al zijn ze niet meer de jongste. Het zijn voorbeelden van volwassenen die in de omgang met pubers beseffen dat ze zelf ook in een andere fase terecht komen, en dat confronterend vinden. Maar hun puberkind schaamt zich dood voor ouders die een jeugdige indruk proberen te maken.

„Pubers kiezen graag voor dezelfde kleding omdat ze dan verzekerd zijn van waardering in hun groepje. Een moeder die zich daarin wil onderscheiden, valt ‘uit de toon’ en dat roept schaamte op bij de dochter. In dit stadium van haar ontwikkeling is het voor haar fijn als haar moeder gewoon moeder kan zijn, en geen stijlicoon.

„Door een tijdje rekening te houden met uw kleding in gezelschap van pubers laat u haar merken dat u haar begrijpt en tegemoet wil komen. Bewaar de laarzen voor uw eigen vrienden en wees op die manier een voorbeeld voor uw dochter.”

Opvoedkundig punt maken

Stijn Sieckelinck: „Soms moet je een opvoedkundig punt maken ook als het betekent dat je daarmee een conflict op scherp zet. Dat we anderen niet kunnen dwingen eruit te zien zoals wij willen, ook niet als we er stampij over maken, lijkt me een belangrijk inzicht voor uw dochter. Vrijheid is een kernwaarde, offer die niet op.

„Volgende keer wanneer uw dochter aandringt om iets anders aan te trekken, voegt u een artikel toe dat ‘over the top’ gaat – een cowboyhoed, een naveltrui –, waarvan u zeker weet dat het niet hoort om die te dragen in een bepaalde omgeving, zoals de school. Het songfestival kan een goede inspiratie zijn. Uw dochter zal met haar ogen gaan draaien en u de wind van voren geven. Laat haar razen, maar hou vol tot het bij haar doordringt dat ze geen macht heeft over hoe anderen zich kleden en dat ze daarmee zal moeten leren leven.

„Wanneer jullie gereed staan om de deur uit te gaan, laat u het bewuste artikel natuurlijk thuis. Als blijk van gezond verstand, maar niet van capitulatie. Op weg naar jullie afspraak legt u haar het verschil uit.”

Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar opgevoed@nrc.nl.