Recensie

Recensie Muziek

Henry Purcell lijkt weer tot leven gewekt

De Engelse componist Henry Purcell stond te boek als een kroegtijger, vandaar de beruchte mythe over zijn vroege dood, op zijn 36ste: zijn vrouw zou hem bij thuiskomst midden in de nacht buiten hebben laten staan, waarna hij niet veel later stierf aan longontsteking. Wat dit te maken heeft met het nieuwe album van La Sfera Armoniosa? Er schuilt iets volks en rauws in Purcell. Veel musici strijken die eigenschappen glad, maar theorbist Mike Fentross haalt ze juist naar voren met het instrumentarium - waaronder speciaal vervaardigde zilveren trompetten - waarvoor Purcell schreef.

Ook het feit dat het hier gaat om een concert-opname, draagt bij aan het vitale karakter van de vertolking. Niet de technische - maar vaak klinische - perfectie leidt de dans, maar de emoties die de componist met klanken wilde oproepen. Purcell lijkt door La Sfera Armoniosa tot in zijn diepste vezels weer tot leven gewekt.