Recensie

Recensie

Een betoverende mooie koorbubbel van SMD

Simian Mobiel Disco (SMB), heeft een lange weg afgelegd sinds hits als ‘Hustler’ (2006). Electropop met rafelige synths is waar James Ford en Jas Shaw bekend mee werden. Daarna volgden uitstapjes naar techno.

Met Murmurations slaat SMB een bijzonder geslaagde zijweg in. Ze verknipten de prachtige koorzang van het Londense Deep Throat vrouwenkoor (ja echt) tot galmende canon. Het klinkt alsof het duo met drumcomputers in een Romaanse kapel is gaan staan waar stemmen en carillonspel oneindig weerkaatsen. Toch wordt het nergens een kakofonie. De nummers komen in golven, en er zijn voldoende instrumentale intermezzo’s om op adem te komen, zoals het warm knetterende ‘Gliders’.

Soms klinkt de zang sacraal zoals op ‘Caught in a Wave’, soms strijdvaardig zoals op ‘We go’. ‘Hey Sister’ doet denken aan de carillontechno van Efdemin. Af en toe dreigt het richting kitsch te gaan, maar deze koorbubbel is vooral betoverend mooi.