Dopingtests WK voetbal

FIFA omzeilt Russen

Wereldvoetbalbond FIFA doet er van alles aan om Russische invloeden bij dopingtests tijdens het WK voetbal te vermijden. Alle betrokken personen worden door de FIFA ingehuurd en de afgenomen bloed- en urinestalen gaan direct door naar Zwitserland, waar ze worden onderzocht.

„Van begin tot eind doen we alles zelf, zonder Russische inmenging”, zegt Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van de FIFA, in The Times. „Ik heb de Russen verteld dat als er iets misgaat zij voor het eerst geen kritiek zullen krijgen, want het valt niet onder hun verantwoordelijkheid.”

Uit onderzoek is gebleken dat de Russische overheid jarenlang een dopingsysteem aanstuurde. Tijdens de Winterspelen van Sotsji (2014) werden positieve testen door de Russen in het dopinglaboratorium omgewisseld voor ‘schone’ testen. (ANP)