Club beboet als speler knielt bij volkslied

American football

Knielende American football-spelers horen binnenkort wellicht tot het verleden. De ploegen van spelers die knielen als het volkslied klinkt, om zo tegen racisme te protesteren, krijgen voortaan een boete van de bond. Wel mogen spelers die dat willen uit protest in de kleedkamers blijven. Dit heeft de National Football League (NFL) woensdag bekendgemaakt.

Volgens de organisatie scheppen knielende spelers op het veld „het verkeerde beeld dat NFL-spelers onpatriottisch zijn”. Daarom moeten alle spelers „laten zien dat ze de vlag en het volkslied respecteren”.

Volgens de NFL hebben de ploegen unaniem ingestemd met de beleidswijziging. De bond voor NFL-spelers, de NFLPA, is evenwel niet van tevoren op de hoogte gesteld.

In de VS wordt sinds 2016 gediscussieerd over spelers die weigeren te staan tijdens het traditionele afspelen van het volkslied voor de wedstrijden. Het debat begon toen quarterback Colin Kaepernick knielde tijdens het lied, uit protest tegen racisme en excessief politiegeweld. President Trump mengde zich vorig jaar in het debat met de opmerking dat de „hoerenzonen die onze vlag niet respecteren” ontslagen moeten worden. Dit ontketende een massale steunactie voor Kaepernick. Tientallen spelers van diverse ploegen knielden tijdens het volkslied, of kwamen het veld niet op.