Zembla-journalist mag toch UMC Utrecht weer in

Ton van der Ham kreeg vorige week een toegangsverbod van het ziekenhuis. Aanleiding was een conflict tijdens een lezing in april.

Foto Bart Maat/ANP

Zembla-journalist Ton van der Ham mag toch het UMC Utrecht weer in. Het toegangsverbod dat Van der Ham vorige week kreeg, is opgeheven. Dat meldt het ziekenhuis woensdag in een verklaring op zijn website.

Volgens het ziekenhuis is door het toegangsverbod “ongewenst de indruk ontstaan dat het UMC Utrecht de persvrijheid heeft willen beteugelen”. Dat was niet de bedoeling, aldus het UMC. Het ziekenhuis wil “een toegankelijke, open organisatie zijn, ook voor de pers”.

Van der Ham kreeg vorige week donderdag te horen dat hij het UMC Utrecht een jaar lang niet meer in mocht. Reden daarvan was een ruzie die in april ontstond tussen de journalist en het UMC. Tijdens een lezing in het ziekenhuis zou Van der Ham zonder toestemming filmopnames hebben gemaakt. Volgens het UMC gedroeg hij zich “agressief” toen de beveiliging hem eruit probeerde te zetten. Van der Ham zelf houdt vol dat hij rustig bleef, en dat hij niet tegen de regels in heeft gefilmd.

Wat gebeurde er precies bij de lezing in het UMC Utrecht? Lees hier een stuk van NRC waarin beide partijen hun verhaal doen.

In een telefonische reactie aan NRC noemt Van der Ham het “goed nieuws” dat hij het UMC weer in mag. “Maar hun motief is onwaarachtig. Ze lijken vooral bezig met reputatiemanagement, nu er reuring is in de media. Dit is cynische spin.” Volgens Van der Ham wilde het UMC hem niet bij de lezing hebben omdat het niet blij was met zijn kritische verslaggeving over medische fouten in het ziekenhuis. “Journalisten mogen opdraven op PR-momenten, maar als ze kritisch zijn, wordt dat niet op prijs gesteld.”

Directeur marketing en communicatie van het UMC Ralph van Disseldorp zegt het jammer te vinden dat Van der Ham de zaak zo bekijkt. “Ziekenhuizen spelen geen cynische spelletjes. Hij heeft gewoon gefilmd terwijl dat niet mocht.” Van Disseldorp geeft wel toe dat het toegangsverbod onnodig was: “Het had er nooit moeten zijn.”

Kort geding

Dinsdagavond dreigde BNN-VARA nog met een kort geding om het toegangsverbod te laten opheffen. Dat deed de omroep omdat het UMC niet had geluisterd naar een oproep om Van der Ham uiterlijk dinsdagmiddag weer toegang te geven tot het ziekenhuis. Zembla-eindredacteur Manon Blaas laat aan NRC weten dat het kort geding ook daadwerkelijk formeel in gang was gezet. “Nu is het van de baan. We worden niet meer beknot in onze persvrijheid”, aldus Blaas.

Lees ook de column die Bas Heijne schreef over de ruzie tussen Van der Ham en het UMC: Dwarsliggers

Het conflict bij de lezing eindigde uiteindelijk met de arrestatie van Van der Ham. Hij zat een paar uur vast. Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar de aangifte die het UMC deed vanwege huisvredebreuk.