Katholieke kerk

Australische aartsbisschop legt taken neer na veroordeling om verhullen van kindermisbruik

De Australische aartsbisschop Philip Wilson legt zijn taken neer naar aanleiding van zijn veroordeling wegens het verhullen van kindermisbruik door een priester. De 67-jarige Wilson werd dinsdag door een rechtbank bij Sydney schuldig bevonden aan het toedekken van seksueel misbruik van twee jongens in de jaren zeventig. Woensdag liet hij weten dat hij met ingang van vrijdag zijn taken neerlegt. Hij dient vooralsnog niet zijn ontslag in. Wilson is de hoogste geestelijke binnen de Katholieke Kerk die is veroordeeld wegens het verhullen van kindermisbruik. De aartsbisschop, die lijdt aan de ziekte van Alzheimer, kan worden veroordeeld tot twee jaar cel. De strafmaat wordt in juni bepaald. Australische instanties hebben in voorbije decennia systematisch gefaald om kinderen te beschermen tegen misbruik in onder meer de kerk, bleek vorig jaar. Toen rondde een onderzoekscommissie onderzoek af naar kindermisbruik binnen de kerk en andere maatschappelijke instellingen. Het rapport concludeerde dat tussen 1950 en 2010 7 procent van de Katholieke priesters in Australië is beschuldigd van dergelijk misbruik. (Reuters)