Israël boos over parodie op triomferend songfestivallied in Sanne Wallis de Show

Foto Bob Bronshoff

De Israëlische ambassade in Nederland heeft dinsdag een schriftelijke klacht ingediend, onder meer bij omroep BNNVARA en het ministerie van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van het programma Sanne Wallis de Show. Een in deze show vertoonde parodie op het winnende Israëlische songfestivallied van dit jaar is volgens de ambassadeur „bot en wreed” en „overschrijdt vele grenzen”.

In het lied, dat zaterdag tijdens de eerste uitzending van het nieuwe NPO-programma werd gezongen, wordt Israël fel bekritiseerd om de recente aanvallen op Palestijnen. Hierbij werden beelden getoond van Palestijnse protesten in de Gazastrook, naar aanleiding van het zeventigjarig bestaan van Israël. Martine Sandifort zingt als zangeres Netta onder meer: „Open ambassades, zorg dat je casht” en „van je dollars ’n cent en pecunia – ja!”

„Artistiek is er niets mis met deze sketch, maar daar gaat het niet om”, zegt ambassadeur Aviv Shir-On in een telefonische toelichting aan NRC. „De inhoud was grof en beledigend. Het programma maakt Israël belachelijk en verpakt antisemitische stereotypes als grapjes. Ook maken ze een grap van alle doden die er onlangs in Gaza zijn gevallen. Dat is ongepast. In Israël maken we geen grappen over slachtoffers, of ze nou Israëlisch of Palestijns zijn.” Volgens Shir-On overschrijdt Sanne Wallis de Show de grenzen van satire en persvrijheid.

Eerder plaatste de joodse belangenorganisatie CIDI al kanttekeningen bij de uitspraken die in het lied worden gedaan. Ook concludeerde het CIDI dat de songtekst problematisch is vanwege de vele verwijzingen naar stereotypes over Joden en de „foutieve informatie over Israël”.

BNNVARA zegt dinsdag in een algemene verklaring dat de parodie „nadrukkelijk geen aanklacht tegen de Joodse gemeenschap” is. De parodie gaat „over het Israëlische regime”, aldus de verklaring. „Daarbij geldt dat de makers niet refereren aan antisemitische vooroordelen. De passages over wereldleiders en dollars die nu worden aangehaald hebben niets van doen met het nazistische gedachtegoed: verwezen wordt slechts naar de huidige hechte banden tussen Israël/Netanyahu en (met name) Trump.”