‘Fout bij verzending jodiumpillen bewust verzwegen’

Honderden huishoudens in Limburg die binnen een straal van 100 kilometer van de kerncentrale in Tihange wonen zouden nooit jodiumpillen hebben ontvangen.

Jodiumtabletten.
Jodiumtabletten. Foto Robert Vos / ANP

De veiligheidsregio Limburg-Noord heeft fouten bij de verzending van jodiumtabletten, die gezinnen moeten beschermen tegen schildklierkanker bij een kernramp, bewust verzwegen. Dat meldt dagblad De Limburger.

In delen van de gemeenten Beesel, Leudal, Maasgouw en Peel en Maas zouden honderden huishoudens, die binnen een straal van 100 kilometer van de kerncentrale in de Belgische plaats Tihange wonen, de pillen waar zij recht op hebben nooit hebben gekregen. De Limburger heeft e-mails in handen waarin de veiligheidsregio meermaals schrijft dat “het niet de bedoeling is dat dit uitgebreid gecommuniceerd gaat worden”.

De veiligheidsregio heeft de extra doosjes met pillen uitgedeeld aan mensen die hadden aangegeven geen pillen ontvangen te hebben. Maar veel huishoudens zouden geen melding hebben gedaan en dus ook geen pillen hebben gekregen. Volgens De Limburger heeft de veiligheidsregio er bewust voor gekozen geen oproep te doen aan huishoudens die geen pillen hadden gekregen.

Lees ook: Is het eng bij een kerncentrale?

De veiligheidsregio bevestigt telefonisch aan NRC de inhoud van de e-mails. Volgens een woordvoerder is besloten geen extra oproepen te doen na overleg met het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie laat in een reactie weten dat ze het niet nodig vond. “We hebben eerder een grootschalige campagne gehad. Ook hebben we een meldpunt opgericht waar mensen zich konden melden als ze geen pillen hadden ontvangen,” laat een woordvoerder weten in een reactie.

Omwonenden kerncentrale

De jodiumtabletten werden vorig jaar oktober verzonden aan 1,2 miljoen huishoudens met kinderen onder de 18 jaar die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen. Bij een mogelijke kernramp komen verschillende schadelijke stoffen vrij. De schade van radioactief jodium kan worden beperkt door het slikken van niet-radioactief jodium. Radioactief jodium kan schildklierkanker veroorzaken.

De huishoudens met kinderen onder de 18 jaar die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen, hebben recht op jodiumpillen.

Met het verspreiden van de pillen volgt Nederland Duitsland en België, waar de pillen ook zijn verdeeld onder inwoners die in de buurt van een kerncentrale wonen.